- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Lekić prihvatljiv i Pokretu URA

© Sputnik / Boban NovovićMiodrag Lekić
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
Funkcioner GP URA Mileta Radovanić naveo je da koalicija „Crno na bijelo“ jesu za dogovor, ali je Predsjedništvo GP URA ocijenilo da je prihvatljivo da Lekić bude mandatar i da se Vlada podijeli po principu „pola-pola“ i „zlatni glas“ mandatara, a da sektor bezbjednosti pokrivaju kadrovi koalicije „Crno na bijelo“.
„Imajući u vidu da kolege iz Demokratskog fronta i Demokrata nijesu dostavile pisanu ponudu, a svjesni negativnih iskustava koji su pratili formiranje 42. Vlade Predsjedništvo URA nije dalo saglasnost da poslanici ove partije potpisuju bilo kakav dokument ili sporazum koji ne podrazumijeva kompletan dogovor cijeneći ranije iskazan princip svih partija - da ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“, istakao je Radovanić.
Imajući u vidu, kako dodaje, nepreciznosti u Ustavu Crne Gore i mogućnost da se norme Ustava tumače na različite načine Predsjedništvo URE konstatuje da nijedan kandidat osim Miodraga Lekića nema podršku 41 poslanika i da je jasno kome predsjednik države mora dati mandat.
„Suština je da 41 poslanik daje uslovnu podršku gospodinu Lekiću. Nakon što predsjednik da mandat gospodinu Lekiću, nastavljamo pregovore”, kazao je Radovanić.
Lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković rekao je da su u toj partiji podržali Lekića, te da je dogovorena vlada tako da pola pripadne GP URA i SNP-u, a pola ostalim koalicijama, dok će zlatni glas pripasti Lekiću.
„Uvijek smo bili konstruktivni i danas se radujemo. Odluku da podržimo Lekića 100 odsto Glavnog odbora SNP-a je podržalo“, istakao je Joković.
SNP je spreman da stavi potpis, naveo je odgovarajući zbog čega nije stavljen potpis na prijedlog da Lekić bude mandatar za sastav nove vlade.
Odgovarajući na pitanje što će biti ako Đukanović ne da mandat Lekiću rekao je da ono što je najbitnije da se ne daju mandati na osnovu potpisa, nego saglasnosti 41 poslanika da Lekić bude mandatar.
Danas ističe rok da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopšti ime mandatara za sastav nove vlade na prijedlog 41 poslanika.Ukoliko Đukanoviću ne bude dostavljen prijedlog mandatara, optimalno rješenje je da zatraži skraćenje mandata parlamentu.
Miodrag Lekić - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
REGION
Dogovorena Vlada Crne Gore: Lekić mandatar, obaviješten Đukanović
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala