- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi sastanak većine, poslednja šansa za vladu Crne Gore: Poznati detalji ponude koju URA razmatra

© Sputnik / Boban NovovićSastanak predstavnika nove-stare većine u Crnoj Gori
Sastanak predstavnika nove-stare većine u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
Pratite nas
U crnogorskom parlamentu održava se sastanak predstavnika parlamentarne većine o formiranju Vlade i sastavu novog skupštinskog rukovodstva. Nakon skoro sat i po vremena pregovora data je pauza, kako bi predstavnici Građanskog pokreta URA razmotrili ponudu za dogovor stare većine. Još uvijek se ne zna šta podrazumijeva ta ponuda.
U toku pauze jedan od lidera DF-a Andrija Mandić kazao je novinarima kako pregovori dobro idu.
Prema nezvaničnim informacijama na današnjem sastanku parlamentarne većine predstavnicima URE, SNP-a i manjinskih stranaka ponuđeno je 13 ministarstava, ali da mandatar bude Miodrag Lekić. Odgovor URE se čeka do 15 sati, a nakon toga će biti jasno da li će dogovora biti?
URA je, prema nekim informacijama, tražila da kontroliše čitav bezbjednosni sektor, ali i ministarstvo vanjskih poslova.
Po tom predlogu, Demokratama i DF-u će pripasti po tri ili četiri resora, dok bi predsjednik republičkog parlamenta bio predstavnik Nove srpske demokratije.
Po tom predlogu URA bi imala kontrolu nad skoro 70 odsto vlade iako ima samo tri poslanika.
Sastanku prisustvuju predstavnici partija parlamentarne većine.
Postoje naznake da je parlamentarna većina veoma blizu dogovora o formiranju nove vlade, ali zvanične potvrde još nema.
Predstavnici parlamentarne većine do sad su se sastajali više puta kako bi postigli dogovor o izboru mandatara i rukovodstva Skupštine, ali konačan sporazum još nije postignut.
Kao mogući mandatar pominjan je predsjednik Demosa Miodrag Lekić, ali i još neki predstavnici političkih subjekata koji učestvuju u pregovorima.
Sastanak je posebno važan ako se ima u vidu da ističe rok u kojem skupštinska većina treba da predloži novog mandatara.
Podsjećamo da danas ističe rok do koga bi predsjednik države Milo Đukanović trebalo da predloži mandatara za sastav vlade.
Sastanku prisustvuju predstavnici Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić i Zoran Mikić, dok su na sastanku u ime Demokrata Zdenka Popović, Dragan Krapović i Danilo Šaranović.
Na sastanak u Skupštinu Crne Gore došli su i lideri Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković, Ujedinjene i Prave Crne Gore Goran Danilović i Marko Milačić, Civisa Srđan Pavićević, Demosa Miodrag Lekić, kao i predsjednik Radničke partije Maksim Vučinić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala