- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Mandić: Vrijeme nam ističe, ostali su nam sati za predlaganje mandatara, DF prihvata uslov URA

© Sputnik / Boban NovovićAndrija Mandić
Andrija Mandić - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2022
Pratite nas
Predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić objavio je autorski tekst u kojem poziva na hitno predlaganje mandatara za sastav nove Vlade Crne Gore.
Mandić je rekao da je DF odlučio da prihvati ponudu koju su im, kako je naveo, predstavnici Građanskog pokreta URA i CIVIS-a saopštili kao njihov „minimum“ u procesu dogovaranja.
Kazao je da su svi poslanici DF-a, Demokrata, Radničke partije, Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i Demosa spremni odmah da potpišu predlog da Miodrag Lekić bude mandatar. Očekuju, kako je kazao, da potpisima podršku tom predlogu pruže i URA, CIVIS i Socijalistička narodna partija (SNP), kako bi u ponedjeljak zatražili mandat za sastav nove Vlade.
Mandićev tekst prenosimo u cjelosti:
„Naša javnost je precizno uvidjela da smo razgovore počeli teško, opterećeni nedavnim dešavanjima i krupnim riječima izgovorenim u međusobnim optužbama, ali smo brzo postigli dogovor da ne gledamo unazad nego naprijed. Posao zbog kojeg smo se okupili nije izgledao previše složen, nego jednostavan. I nametalo se logično i prosto pitanje - ko će izabrati novu Vladu, mi koji smo pobijedili na izborima 2020. godine ili predsjednik DPS koji je izgubio te izbore?
Čini mi se da smo se lako složili da nemamo pravo da ono što je narod dao nama, dajemo onome kome je to narod oduzeo. Jednostavno, nama treba dogovor o Vladi koja će da pokrene Crnu Goru naprijed i nastavi borbu protiv kriminala i korupcije, a predsjedniku DPS da se ta Vlada ne izabere i taj pokret i borba zaustave.
Usaglasili smo i potpisali politički sporazum koji je regulisao međusobne odnose i precizirao zajedničke ciljeve. To je prvi politički dokument koji obavještava sve adrese koje se nalaze izvan političkih struktura stranaka pobjednica izbora 2020. godine da se ne miješaju u naše odnose i unutrašnja pitanja Crne Gore.
No, i pored tog upozorenja, registrovali smo potrebu nekih izvanjaca da žele da vladaju sudbinom ovog naroda i države i da nastave pogubnu praksu prekrajanja narodne volje za zadovoljenje vlastitih potreba. Neki su to radili tajno, koristeći kao glasnogovornike svoje ranije organizovane lokalne strukture, a oni drskiji uključili su se i u otvorenu medijsku kampanju rušenja našeg političkog sporazuma.
Takođe smo kao osnov za formiranje Vlade dogovorili poštovanje demokratskih principa koji prvenstveno uvažavaju rezultate izbora, ali ostavljajući mogućnost za neke eventualne korekcije. U toku razgovora se ispostavilo da ovaj član sporazuma nije ni najmanje uvažen od nekih potpisnika, nego se čvrsto stajalo na stanovištu da sva mjesta koja su imale kolege iz URE, CIVISA i SNP u Vladi Dritana Abazovića, treba da i dalje ostanu političarima iz ovih stranaka.
Mnogo smo argumenata u razgovorima razmijenili pokušavajući da dođemo do političke vlade koja uvažava sve i ne odbacuje nikoga. I koja ne ponižava bilo koga od političkih subjekata. I uspjeli smo da napravimo nekoliko važnih iskoraka u odnosu na početne pozicije. Naime, svi smo pristali da budući mandatar bude predsjednik Demosa Miodrag Lekić. To je važan i, po meni, preloman trenutak naših razgovora.
Vjerujem da kada jedanaest različitih stranaka pobjednica parlamentarnih izbora postigne dogovor za budućeg premijera da je ostatak dogovora na dohvat ruke i da je više stvar dobre volje.
Nažalost, u našem slučaju to nije bilo tako. Usvojena maksima da ,,ništa nije dogovoreno dok sve ne dogovorimo" poslužila je kao prikladan alat za nametanje „eventualnih korekcija“ mnogo važnijih od potpisanog principa podjele vlasti na osnovu snage političkih subjekata iskazane na izborima 2020. godine. A potpisi na Sporazumu koji je tako definisao podjelu vlasti još se nisu ni osušili.
I pored toga, i uprkos kršenju onoga što se potpisalo, krenuli smo dalje da se dogovaramo, jer je većina svjesna trenutka i obaveza prema 30. avgustu i građanima koji su nam dali glas da oslobodimo Crnu Goru.
Dogovor je suštinski važan, ne samo za ovaj trenutak, već i za naredne izbore. Ako sada ne bude sporazuma, ko će od birača vjerovati da će ga biti nakon izbora? Ako sada, kada imamo jasnu većinu, ne pokažemo snagu da spriječimo povratak DPS, kako mislimo da vodimo kampanju zajedništva i spriječimo to isto nakon izbora? Razmišljajući u ovim koordinatama, DF je donio odluku da prihvati ponudu koju su nam predstavnici URE i CIVISA saopštili kao njihov „minimum“ u procesu dogovaranja.
Naime, oni su tražili da broj članova Vlade bude uspostavljen na paritetnoj osnovi, odnosno da polovina članova bude birano iz njihovih redova, druga polovina od predstavnika svih drugih stranaka, a da budući premijer Lekić ima, uslovno rečeno, "zlatni glas“ pri donošenju odluka. Iako su naši zahtjevi bili i u procesu dogovaranja najmanji, kada se računa snaga kojom treba da se izglasa nova Vlada, DF je donio odluku da to što mu prema broju glasova pripada i što mu je narod dao, svede na najnižu moguću mjeru i dođe do onog minimalnog broja članova Vlade koji bi omogućio da se ispune zahtjevi koje su nam ispostavili URA i CIVIS.
Mi našu odgovornost izjednačavamo s vlastitom snagom i ne plašimo se ni najmanje činjenice što će od DF veći broj članova vlade imati, ne samo koalicija "Crno na bijelo", nego i koalicija "Mir je naša nacija". Naš cilj je da se DPS ne vrati na vlast, da poraženi ne bude pobjednik, a pobjednik poraženi zbog neke fotelje ili nadležnosti. Mi na to ne pristajemo i zato smo donijeli ovakvu odluku.
Ovaj stav sam prenio našim kolegama koje su učestvovale u razgovorima i očekujem potvrdan odgovor. Vjerujem da kolege iz URE i CIVISA ne mogu biti sada protiv vlastitog predloga koji smo mi prihvatili.
Procjenjujem da je važno da se zna da su svi poslanici Demokratskog fronta, Demokratske CG, Radničke partije, Ujedinjene CG, Prave CG i Demosa spremni odmah da potpišu predlog da Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove Vlade CG. Očekujemo da se tim potpisima pridruže i potpisi URE, CIVISA i SNP kako bi, kao što smo i najavili predsjedniku CG, sjutra zatražili mandat za sastav nove Vlade.
Vrijeme za dogovor nam ističe, nisu više u pitanju dani, nego sati.
Kolege iz URE, CIVISA i SNP-a, ja još ne gubim nadu u dogovor, jer vjerujem da svi znamo kolika je odgovornost na nama. Ne vjerujem da će se u ovom vremenu velikih promjena i još većih izazova neko pokazati nedostojnim predstavnikom naroda koji nas je glasao 2020. godine.
Danas se pravi onaj važan izbor koji će suštinski obilježiti političko djelovanje svakoga od nas pojedinačno i odrediti budućnost naših političkih organizacija. Siguran sam da niko ne želi da bude prepoznat i prozvan kao čovjek koji nije zaslužio narodno povjerenje“.
REGION
Lekić prihvatljiv, ali URA, SNP i manjine žele da kontrolišu većinu crnogorske vlade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala