Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Prva hibridna procedura u Srbiji: Pacijentu uporedo uradili dve operacije

© Fotolia / SantypanMedicinski tim tokom operacije
Medicinski tim tokom operacije - Sputnik Srbija, 1920, 16.09.2022
Pratite nas
U institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ juče je uspešno završena prva hibridna procedura u našoj zemlji. U njoj su osamdesetjednogodišnjem pacijentu iz Beograda istovremeno obavljene dve operacije, jedna na karotidi, a druga na srčanom zalisku.
Naime, u novoj hibridnoj sali ove ugledne ustanove tim stručnjaka koji su činili interventni kardiolozi, kardiohirurzi, vaskularni hirurzi, medicinske sestre i tehničari, uradio je uporedo operaciju karotide i na, do sada, nestandardan način, rešio problem suženog aortnog zaliska implantacijom TAVI proteze hirurškim putem. Tako je pacijentu, kojem je inače dijagnostikovan adenokarcinom debelog creva, koji nije bilo moguće operisati zbog bolesti karotide i suženog aortnog zaliska, rešenjem ova dva velika problema omogućeno dalje lečenje raka, prenose Novosti.

„Kod ovog pacijenta nije bilo moguće primeniti klasičnu transkatetersku TAVI proceduru, koja podrazumeva plasiranje aortnog zaliska preko preponskih arterija, pa je aortna valvula ugrađena hirurškim putem“, rekao je docent dr Slobodan Mićović, upravnik Klinike za kardiohirurgiju Instituta „Dedinje“.

„Napravili smo mini-rez od tri do četiri centimetra na grudnom košu, između rebara, a tim interventnih kardiologa, koji su činili dr Darko Boljević i dr Mihailo Farkić, kroz taj rez je uspešno plasirao TAVI protezu direktno u srce.“
Istovremeno, anesteziranom pacijentu je pre ugradnje TAVI proteze, vaskularni tim na čelu sa prof. dr Nenadom Ilijevskim, upravnikom Klinike za vaskularnu hirurgiju, uradio operaciju karotidne arterije iz koje je izvađen veliki kalcifikovani plak.
U ovoj dvostrukoj hibridnoj intervenciji, urađenoj prvi put na ovim prostorima, uz pomenuti tim kardiohirurga i interventnih kardiologa, anesteziju je vodio dr Vladimir Savić, a ehokardiografiju dr Ljiljana Trkulja.
Pacijent se uspešno oporavlja posle trosatne intervencije, a njegovi lekari ističu razumevanje koje je za najteže pacijente imao Republički zdravstveni fond omogućavajući TAVI program na zdravstvenu knjižicu.
U institutu „Dedinje“ kažu da su hibridne intervencije namenjene pacijentima koji su životno najugroženiji, jer zbog kardiovaskularnih oboljenja ne mogu da se podvrgnu operativnom lečenju drugih sistema i organa.
Snimak mozga CT skenerom - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2022
SVET
Smrtonosna misterija u SAD: Sto slučajeva tumora na mozgu iz iste škole, je li krivo atomsko oružje?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala