- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ankara i UN rade na izvozu ruskih žitarica

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice
Žetva pšenice - Sputnik Srbija, 1920, 13.09.2022
Pratite nas
Ankara zajedno sa Ujedinjenim nacijama radi na mehanizmima za izvođenje ruskog žita na svetska tržišta, o čemu će, kako se očekuje, razgovarati predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, na predstojećem sastanku u Samarkandu, saopštio je za Sputnjik diplomatski izvor.
„Sada ovo pitanje razrađuju naša resorna odeljenja u koordinaciji sa UN. Sve razvijene mehanizme i ideje biće podneti na razmatranje predsednicima Turske i Rusije tokom njihovog planiranog sastanka u Samarkandu“, rekao je sagovornik agencije.

Prehrambeni sporazum

Izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka odvija se u okviru prehrambenog sporazuma koji su 22. jula potpisali predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN. Paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora. Humanitarna operacija planirana je uz aktivno učešće ruskih oficira u okviru Zajedničkog koordinacionog centra u Istanbulu.
Erdogan je početkom septembra izjavio da očekuje da će razgovarati o prehrambenom sporazumu sa Putinom na marginama samita ŠOS-a u Samarkandu 15-16. septembra. Ruski lider je istakao da Zapad najveći deo ukrajinskog žita izvozi u sopstvene države, a ne u siromašne zemlje Afrike. Prema njegovom mišljenju, o ograničenjima preko ove maršrute treba razgovarati sa predsednikom Turske. Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao je ranije da deo prehrambenog sporazuma koji se tiče izvoza ruske hrane i đubriva ne funkcioniše. Zbog toga, prema njegovim rečima, nije isključen raskid ugovora.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala