- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Vanblokovski status ŠOS-a privlači države: Iran uskoro zvanični član organizacije

© SputnikZastava Šangajske organizacije za saradnju
Zastava Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2022
Pratite nas
Ključ primamljivosti Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) je njen vanblokovski status i to što nije usmerena protiv trećih zemalja, izjavio je predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijev.

„Ključ međunarodno-pravne primamljivosti ŠOS-a je njegov vanblokovski status, otvorenost, činjenica da nije usmeren protiv trećih zemalja ili međunarodnih organizacija, ravnopravnost i poštovanje suvereniteta svih učesnika, nemešanje u unutrašnja pitanja, sprečavanje političke konfrontacije i konfrontacionog suparništva“, navodi se u članku predsednika Uzbekistana, objavljenom uoči samita ŠOS.

Kako navodi Mirzijev, koncept uspeha ŠOS-a zasniva se na promovisanju višestrane saradnje putem osiguravanja regionalne bezbednosti.

„U suštini, zadatak Šangajske organizacije za saradnju je da bude stub privlačnosti bez linija podela, u ime mira, saradnje i napretka. Zbog toga svake godine raste broj država koje su spremne da se pridruže radu ŠOS-a i to je posebno primetno u kontekstu menjanja savremenog sistema međunarodnih i regionalnih odnosa“, smatra predsednik Uzbekistana.

Kako je saopštio portparol Ministarstva spoljnih poslova Irana Naser Kanani, na predstojećem samitu ŠOS-a u Uzbekistanu Iran će potpisati sporazum o dobijanju statusa zvaničnog člana Šangajske organizacije sa radnju.
„Proces ulaska Irana u ŠOS kao zvaničnog člana bliži se kraju. Na predstojećem samitu organizacije biće zvanično potpisan memorandum o obavezama Irana u skladu sa dobijanjem statusa države-članice ŠOS“, rekao je Kanani.
Uzbekistan trenutno predsedava Šangajskom organizacijom za saradnju. Samit ŠOS održaće se 15. i 16. septembra u Samarkandu.
Zastava Šangajske organizacije za saradnju - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
RUSIJA
Iran ove godine ulazi u ŠOS, Belorusija podnela zahtev za članstvo
Sastanak ŠOS-a u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 24.08.2022
RUSIJA
Šojgu otkrio šta postaje novi centar sile u svetu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala