- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Indija će nastaviti da kupuje rusku naftu uprkos pritisku Zapada

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaDržavne zastave Rusije i Indije
Državne zastave Rusije i Indije - Sputnik Srbija, 1920, 08.09.2022
Pratite nas
Indijski ministar za naftu Hardip Sing Puri rekao je da će njegova zemlja nastaviti da kupuje ovaj energent od Rusije uprkos rastućem pritisku Zapada.
Ministar je objasnio da je reč o energetskoj bezbednosti, istakavši da njegova zemlja dnevno troši oko pet miliona barela nafte, izjavio je on za američku medijsku kuću Si En Bi Si, prenosi RT. Indija je treći potrošač energije na svetu, a od proleća povećava uvoz ruske nafte.
Na pitanje američkog novinara ima li moralni sukob zbog toga što njegova zemlja kupuje energente od Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, ministar je odgovorio negativno.

„Ne, nema moralnog sukoba. Moralnu dužnost imam prema svojim potrošačima. Želimo li, kao demokratski izabrana vlada, da nam benzinske pumpe presuše? Pogledajte šta se dešava u državama oko Indije“, odgovorio je on.

Puri je dodao i da EU nema pravo da osuđuje Indiju zbog kupovine ruske nafte jer sama kupuje mnogo više ovog energenta.
„Evropljani kupe mnogo više (nafte) za jedno popodne, nego što mi kupimo tokom čitavog kvartala. Iznenadio bih se kada bih saznao da su se stvari promenile. Ali, da kupujemo rusku naftu, kupovaćemo odakle god", rekao je Puri.
Zahvaljujući sniženim cenama, Indija je ove godine povećala uvoz ruske nafte. EU je u subotu pozvala Kinu i Indiju da se pridruže inicijativi G7 za ograničenje cene ruske sirove nafte. Obe zemlje odbile su tu ideju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala