- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Premijer Jermenije: Zabrinuti smo za bezbednost zemlje jer je Moskva usredsređena na Ukrajinu

© Sputnik / Sputnik / Uđi u bazu fotografijaV.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan
V.d. premijera Jermenije Nikol Pašinjan - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Pratite nas
Jermenski premijer Nikol Pašinjan strahuje da bi fokus glavnog partnera Jerevana u sferi bezbednosti - Moskve, koji je usmeren na situacije u Ukrajini, može da dovede do destabilizacije u Zakavkazju.
„Ovo su teška vremena za naš region. Pojavljuju se ili eskaliraju oni izazovi koji postoje već neko vreme i to su pre svega izazovi koji su povezani sa bezbednošću. To je u vezi sa trenutnom situacijom, kada je pažnja celokupne svetske javnosti, posebno strateškog partnera Jermenije – Ruske Federacije – u sferi bezbednosti, skoncentrisana na situaciju oko Ukrajine. Postoji konkretna zabrinutost da to može da dovede do destabilizacije situacije u našem regionu“, rekao je jermenski premijer na plenarnom zasedanju Istočnog ekonomskog foruma u Vladivostoku.
Krajem septembra 2020. godine u Nagorno Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignu 10. novembra. Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.
U sredu 3. avgusta došlo je do nove runde napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba. Ministarstvo je dodalo da komanda ruskog mirovnog kontingenta, zajedno sa predstavnicima azerbejdžanske i jermenske strane, preduzima mere za stabilizaciju situacije.
Ljubinka Milinčić  - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Kome je Putin uputio najoštrije poruke iz Vladivostoka /video/
Premijer Jermenije Nikol Pašinjan i predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
RUSIJA
Putin i Pašinjan razgovarali o Nagorno Karabahu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala