- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Velika svetska banka napušta Nemačku

© AP Photo / Michael ProbstFrankfurt
Frankfurt - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2022
Pratite nas
Američka multinacionalna investiciona banka „JP Morgan Čejs“ planira da posao koji ima u Nemačkoj prebaci u London zbog straha da bi u najvećoj ekonomiji Evropske unije u narednim mesecima moglo nestajati struje, piše „Telegraf“.
Banka se priprema da primeni niz bezbednosnih mera kako bi mogla da nastavi poslovanje u slučaju da u Nemačkoj dođe do prekida u distribuciji električne energije.
„JP Morgan Čejs“ trenutno razmatra rešenja poput prebacivanja aktivnosti iz svoje kancelarije u Frankfurtu u London i druge evropske gradove. Izvor je za „Telegraf“ rekao da je moguće da će se premeštanje zaposlenih dogoditi u svim kancelarijama banke.
„JP Morgan Čejs“, koja je imovinu vrednu više milijardi dolara uoči izlaska Velike Britanije iz Evropske unije prebacila iz Londona u Frankfurt, mogla bi se protiv nestanka struje boriti i pomoću agregata na dizel, a rečeno je da je moguće i da će svojim radnicima reći da rade od kuće kako bi smanjili potrošnju energije.
„Telegraf“ navodi da su ti planovi pripremljeni, ali da još nisu realizovani.
„Mnogo bi se stvari moralo poklopiti da se u potpunosti prekine dotok ruskog gasa, da se ne uvedu ograničenja na njegovu upotrebu i da se gas ne nabavi od drugih izvora. Naš bi posao patio tek kada bi se te tri stvari dogodile“, izjavio je jedan izvor lista.
Nemačka vlada je u nedelju objavila da će osigurati više od 65 milijardi evra vredan paket pomoći svojim građanima kako bi se lakše nosili s povećanim troškovima energenata i inflacijom generalno.
Evropska unija razmišlja o oporezivanju svih proizvođača električne energije koji deluju u njenim članicama. Francuski predsednik Emanuel Makron podržao je takav plan.
Veruje se da neki vlasnici vetroelektrana i solarnih elektrana trenutno ostvaruju velike prihode jer su veleprodajne cene struje narasle, a njihovi troškovi ostali isti. Veleprodajna cena struje u Evropi povezana je sa cenom gasa, čak i ako se struja dobija iz drugih jeftinijih izvora energije, preneo je „Jutarnji list“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala