- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Makron: Potrebno demilitarizovati Zaporošku nuklearku

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani
Ruski vojnici u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani - Sputnik Srbija, 1920, 05.09.2022
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je na demilitarizaciju teritorije Zaporoške nuklearne elektrane, navodi se u saopštenju Jelisejske palate nakon razgovora francuskog lidera sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.
Tokom razgovora razmatrana je situacija u Zaporožskoj nuklearki.
„Francuski predsednik je istakao hitnu potrebu da se osigura bezbednost nuklearne elektrane, što se može postići samo povlačenjem ruskih snaga“, saopštila je administracija francuskog lidera.
U saopštenju se dodaje da je Makron pozvao da se uvaži suverenitet Ukrajine prema Zaporoškoj nuklearki.
Takođe se napominje da je „Makron pitao Zelenskog o njegovim vojnim, humanitarnim i ekonomskim potrebama“.
Zelenski je ranije izjavio da je sa francuskim predsednikom razgovarao sat i po. On je naveo da je ispričao Makronu o situaciji na frontu i da je sa njim koordinisao dalju vojnu pomoć Francuske. Sagovornici su razmenili ocene o rezultatima misije IAEA u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani.
Prošle nedelje misija IAEA je na čelu sa šefom agencije Rafaelom Grosijem stigla je u Nuklearnu elektranu Zaporožje. Šef delegacije „Rosatoma“ i zaposleni u Zaporoškoj nuklearki proveli su delegaciju IAEA kroz teritoriju elektrane i pokazali delove stanice oštećene tokom granatiranja ukrajinskih trupa. Deo delegacije IAEA napustio je nuklearku, dok će u njoj stalno ostati dva radnika IAEA.
Tokom specijalne ruske operacije, ruska vojska je preuzela kontrolu nad azovskim delom Zaporoške oblasti i čitavom Hersonskom oblašću, zauzimajući velike gradove kao što su Herson, Melitopolj i Berdjansk, odsecajući Ukrajinu od Azovskog mora. U oba regiona je formirana nova administracija, emituju se ruski televizijski kanali i radio stanice, obnavljaju se trgovinske i transportne veze sa Krimom.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala