- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Okeanski svet udaljen 100 svetlosnih godina: Astronomi otkrili planetu prekrivenu vodom

CC BY 2.0 / Flickr/Kevin Gill / Planeta prekrivena vodom
Planeta prekrivena vodom - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Astronomi su otkrili obližnju egzoplanetu koja je, ukoliko se to dokaže kao tačno, prva planeta potpuno prekrivena vodom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Planeta TOI-1452b je nešto veća i masivnija od Zemlje, nalazi se u sazvežđu Zmaja i od naše planete je udaljena 100 svetlosnih godina.
U studiji objavljenoj u časopisu „Astronomikal džornal“, stručnjaci sa Univerziteta Montreal utvrdili su da je planeta sačinjena od nečega manje gušćeg od stena, ali gušćeg od gasa – što je potencijalni znak globalnog okeana.
„Novootkrivena planeta je najbolji kandidat za okeanski svet na koji smo dosad naišli. Njen prečnik i masa sugerišu mnogo manju gustinu od one koju bismo očekivali za planetu sačinjenu od metala i stena, poput Zemlje“, kaže astrofizičar Šarl Kadju.
TOI-1452b se nalazi u binarnom zvezdanom sistemu, pa je zbog činjenice da postoje dva sunca bio problem uočiti je, ali su naučnici sa univerzitetske „Observatoire du Mont-Mégantic“ opservatorije, pomoću novih analitičkih, metoda utvrdili njeno postojanje.
Za razliku od Zemlje, koja je najvećim delom sačinjena od stena i metala sa vodom koja pokriva dve trećine površine, TOI-1452b čini se da je načinjena najvećim delom od vode.
Veruju da je to tip globalnog okeana sličnog dubokim vodama koje leže ispod ledene kore Saturnovog satelita Enkelada, prenosi RTS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala