- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarska želi da obnovi pregovore sa „Gaspromom“: Nigde se ne može naći gas po takvoj ceni

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaGasprom
Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2022
Pratite nas
Bugarska je spremna da obnovi pregovore sa ruskom kompanijom „Gasprom“ o isporuci gasa i očekuje odgovor od ruske strane u skorije vreme, saopštio je ministar energetike Bugarske Rosen Hristov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Još uvek nema aktivnih pregovora sa 'Gaspromom', ali je privremena vlada poslala obaveštenje o spremnosti da se obnove pregovori. Dali smo do znanja da želimo da počnemo pregovore, odnosno da ih nastavimo kako bismo razjasnili neke sporne uslove ugovora. Jednostavno smo ih informisali da smo spremni za pregovore i zamolili smo ih da obnove ugovor“, rekao je ministar, istakavši da Bugarska očekuje odgovor od „Gasproma“ danas ili u ponedeljak.
Bugarska je predložila da se produži rok za isporuku preostale količine gasa, jer zemlja neće uspeti da do kraja godine potroši sav gas koji isporučuje Rusija po ugovoru.
Kako je precizirao Hristov, bugarska strana neće pregovarati o potpisivanju novog sporazuma.
Pored toga, bugarska strana se plaši da u slučaju avansnog plaćanja Rusija može da primi uplatu, ali da ne omogući pristup gasu, stoga predlaže šemu plaćanja post faktum.
Ministar je prokomentarisao i kritike prethodne vlade na račun „Gasproma“ – bivši potpredsednik Vlade Bugarske Arsen Vasilev smatra da postoji velika šansa da se dobije na mogućem arbitražnom suđenju protiv ruske kompanije.
Po mišljenju Hristova, u takvoj situaciji veći je rizik da će „Gasprom“ imati potraživanja, a ne Bugarska. On se zapitao zašto bi Sofija rizikovala, jer se nigde drugde ne može pronaći gas po tako niskoj ceni kao kod „Gasproma“.
Ministar je govorio i o ceni američkog tečnog prirodnog gasa čiju je nabavku dogovorila prethodna Vlada. Kako je rekao, cena tih isporuka za septembar je 50 odsto veća od cene po kojoj „Gasprom“ isporučuje gas.
Na pitanje voditelja da li je zabrinut da će Bugarska, obnavljajući saradnju sa „Gaspromom“, „finansirati rat u Ukrajini“, ministar je podsetio da Bugarska ionako nastavlja da kupuje ruski gas.

„Kao što već svi znaju, mi i dalje kupujemo ruski gas, ali to radimo preko posrednika i plaćamo 30 odsto skuplje. Dakle, ako govorimo o finansiranju, onda bi Nemačka prva trebalo da prestane da kupuje ruski gas, jer su oni najveći potrošač, što znači da najviše finansiraju. Što se tiče sankcija Evropske komisije: vodeće evropske zemlje kupuju isti taj gas po istim pravilima. Da je bilo kazni, do sada bi takve zemlje trebalo da budu sankcionisane“, rekao je bugarski ministar.

„Gasprom“ je krajem aprila obavestio bugarsku stranu o prekidu isporuka zbog odbijanja Sofije da plati po novoj šemi. Premijer Kiril Petkov je odluku Rusije nazvao ucenom i rekao da je vlada odavno bila spremna za takav scenario. Petkov je posle obustave isporuka uspeo da se dogovori sa jednom američkom kompanijom o isporuci dva tankera tečnog prirodnog gasa za jun, a Azerbejdžan isporučuje Bugarskoj jednu trećinu potrebne količine gasa.
O nabavci preostale količine bugarska vlada pokušava da pregovara sa drugim dobavljačima, ali je za sada potreban obim obezbeđen samo za avgust. Istovremeno, Bugarska je, prema rečima samog premijera, svakodnevno u kontaktu sa „Gaspromom“ i traži da se obnove isporuke pod istim uslovima plaćanja.
Kompresorske stanice na teritoriji Krasnodara - Sputnik Srbija, 1920, 25.08.2022
RUSIJA
Bugarski ministar: Treba da obnovimo isporuke od „Gasproma“ ili ćemo platiti penale u milijardama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala