Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Pomno pratimo situaciju“: Stejt department se oglasio o dijalogu Beograda i Prištine

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteZgrada Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 19.08.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države pozivaju Beograd i Prištinu da nastave dijalog, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs, navodeći da Vašington pomno prati situaciju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mi u partnerstvu sa EU to pomno pratimo. Ohrabrujemo obe strane da efikasno iskoriste dijalog i pozivamo obe strane da ostanu za pregovaračkim stolom“, rekao je Prajs povodom razgovora u Briselu koji je u četvrtak okončan bez rezultata.
Vašington u potpunosti podržava dijalog i potrebno je unaprediti diskusiju o normalizaciji odnosa zasnovanoj na, kako je kazao Prajs, pretpostavci o uzajamnom priznanju.
Prajs je rekao i da specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, uz američkog ambasadora u Evropskoj uniji Marka Gitenštajna, pažljivo prati razgovore između Prištine i Beograda.
„Uveravam vas da dijalog ima punu pažnju američkih zvaničnika. Radi se o pitanju u koje je i sekretar Blinken lično uložio dosta vremena. Reč je o prioritetu koji obuhvata celu našu organizaciju, kako na terenu tako i u SAD“, naveo je Prajs.
Prajs je napomenuo da Eskobar nije učesnik pregovora u Briselu, već je tamo prisutan kao posmatrač.
SAD žele da vide napredak u primeni prethodnih sporazuma postignutih u okviru dijaloga, poručio je Prajs, prema transkriptu konferencije za novinare koji je objavio Stejt department.
„Smatramo da je ključno da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa“, kazao je Prajs, dodajući da je to važno za težnje Beograda i Prištine za članstvo u EU.
„Nadamo se da lideri Srbije i Kosova shvataju važnost da se postigne napredak, a ne da se nazaduje“, rekao je Prajs.
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj izjavio je u četvrtak da dve strane nisu postigle dogovor u vezi sa registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima.
Ukazao je, međutim, da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saglasili da razgovore nastave narednih dana.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
SRBIJA
Nova runda, stara igra Zapada: Da Srbija digne ruke od Kosova /video/
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
SRBIJA
Vučić se oglasio iz Brisela
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala