- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U Poljskoj opala potrošnja gasa zbog rasta cene

© Sputnik / StringerVentil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini
Ventil na gasovodu u gasnoj transportnoj stanici u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 18.08.2022
Pratite nas
Nagli rast cene prirodnog gasa smanjio je njegovu potrošnju u Poljskoj za 7 odsto, saopštio je na konferenciji za novinare zamenik predsednika upravnog odbora naftnog i gasnog koncerna „PGNiG“ Pšemislav Vaclavski.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U drugoj polovini godine suočili smo se sa neviđenim povećanjem cena gasa, što je umnogome izmenilo situaciju na globalnom tržištu gasa. Prodaja gasa u Poljskoj smanjena je za 7 odsto“, rekao je Vacslavski, objašnjavajući da je na to uticalo i vreme koje je toplije nego inače i smanjenje potražnje zbog povećanja cene.

On je objasnio da je u drugoj polovini ove godine prosečno povećanje cene prirodnog gasa na robnoj berzi iznosilo 244 odsto.
Ruski „Gasprom“ je 27. aprila obustavio izvoz gasa poljskom „PGNiG“ zbog neplaćanja isporuka po novoj šemi u rubljama. Poljska je ranije dobijala iz Rusije do 10 milijardi gasa godišnje preko gasovoda „Jamal-Evropa“. Vlasti zemlje se nadaju da će ovaj obim nadoknaditi uz pomoć gasovoda „Baltik pajp“ sa norveškog šelfa kroz Dansku.
Cevi za tranzit gasa u kompresorskoj stanici Rembelščizna u blizini Varšave u Poljskoj - Sputnik Srbija, 1920, 22.06.2022
RUSIJA
Poljska se pohvalila: Puna su nam skladišta gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala