Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ana Brnabić: Zbog Kurtija i EU, sada se borimo za mir

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICAna Brnabić
Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 16.08.2022
Pratite nas
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se predsednik Aleksandar Vučić naredna dva dana u Briselu boriti za mir tokom razgovora sa predstavnicima NATO, SAD i Prištine.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana

"Mi smo dotle došli zahvaljujući jednostranim potezima Aljbina Kurtija i ogromnoj neodgovornosti EU. U aprilu sledeće godine će biti 10 godina kako okosnica Briselskog sporazuma, a to je Zajednica srpskih opština (ZSO), ne može biti sprovedena zato što čitava EU koja garantuje taj Briselski sporazum ne može da natera ljude u Prištini da to primene. I onda prebacuju loptu u naše dvorište i kažu ''vi ćete biti krivi''. A za šta?", upitala je premijerka.

Istakla je da je ove godine Kurti dva puta uskratio Srbima na KiM pravo na glas kao osnovno ljudsko pravo, na referendumu i na republičkim izborima.
"Nakon fizičkog maltretiranja, uništavanja imovine, skrnavljenja crkava i manastira i skrnavljenja srpskih grobalja prvi put im je uskratio glas u januaru. I šta je onda bilo? Iz EU i zemalja Kvinte, uključujući SAD, su toliko ozbiljno reagovali da je on to ponovio 3. aprila na izborima", rekla je Brnabić.
Ona je prebacila EU da dozvoljava kršenje Briselskog sporazuma tako što dozvoljava Prištini da policija sa dugim cevima upada kad god hoće na sever KiM da maltretira Srbe i onda ocenjuje kako su Beograd i Priština podjednako odgovorni za tenzije na KiM.
Brnabićeva je istakla da Srbija ima toliko toga da izgubi na čemu je naporno radila, da ne želi rat.
Mi smo sa začelja regiona došli do toga da smo u fiskalnom i makroekonomskom smislu jedna od najboljih zemalja u Evropi, ali da je sve to danas na kocki ako se ne sačuva mir i stabilnsot, a da Kurti može samo da napravi rat i da dobije alibi za sve svoje neuspehe.
"Zato moramo da sačuvamo unutrašnju stabilnost i solidarnost, da sačuvamo mir da bi Srbija nastavila da jača. Sve ostalo je manje bitno", zaključila je Brnabićeva, a preneo Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala