- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Hrvati u BiH pokreću zvaničnu inicijativu: Jerusalim priznati kao glavni grad Izraela

© Sputnik / Amit Šaalь / Uđi u bazu fotografijaPogled na Jerusalim
Pogled na Jerusalim - Sputnik Srbija, 1920, 12.08.2022
Pratite nas
Hrvatski narodni sabor će pokrenuti službenu inicijativu da Bosna i Hercegovina prizna Jerusalim kao glavni grad države Izrael, javio je Hrvatski Medijski Servis pozivajući se na dobro obaveštene izvore iz HNS-u.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prikaži preko celog ekranaIzađi iz režima celog ekrana
Ukoliko ova inicijativa ne bude usvojena u državnim institucijama HNS će samostalno, svojom deklaracijom Jerusalim priznati kao glavni grad Izraela, saznaje Hrvatski medijski servis
Ova inicijativa se, kako prenosi sarajevska N1 tv., najavljuje nakon što je izraelska Ambasada za BiH sa sedištem u Tirani u službenom dokumentu podržala hrvatski predlog izmena Izbornog zakona BiH.
„To je minimum koji možemo učiniti kako bi smo se zahvalili našim prijateljima u Izraelu za direktnu podršku koju su dali nastojanjima demokratskih snaga u BiH da svaki narod ili zajednica bez obzira na svoju brojnost ima pravo da samostalno odluči ko će biti njihovi legitimni predstavnici“, rekao je sagovornik HMS-a iz HNS-a.
Inicijativa će, navodi se, biti prosleđena u nadležne državne institucije.
„Svesni smo da će se bošnjačka politika ovome suprotstaviti s obzirom na podršku koju daje palestinskoj strani i s obzirom na današnju uvredljivu izjavu Bakira Izetbegovića o Izraelu, ali mislim da je to naša moralna obveza. Pretpostavljam da bi srpska politika trebalo da podrži ovaj naš predlog“, rekao je neimenovani izvor iz HNS-a.
Dodaju da “ova inicijativa nije usmerena ni protiv koga nego je izraz priznavanja bogatstva različitosti koje postoje u Izraelu bez obzira da li je reč o Jevrejima, muslimanima ili hrišćanima”.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala