- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kineska kompanija se oglasila o otkupu zemljišta u Boru

CC BY 2.0 / Fif' / RTB Bor
RTB Bor - Sputnik Srbija, 1920, 10.08.2022
Pratite nas
Kompanija „Serbia Ziđin Mining Bor“ od 2016. godine otkupljuje zemljišne parcele u katastarskim opštinama Slatina, Metovnica i Brestovac u okolini Bora i to radi poštujući zakone Srbije i međunarodne standarde, saopštila je danas ova kompanija.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Navela je da se parcele otkupljuju na dobrovoljnoj bazi i u transparentnom procesu, za potrebe izgradnje infrastrukture rudnika „Čukaru Peki“, kao i za pošumljavanje, ozelenjavanje i postavljanje mernih uređaja za praćenje kvaliteta vode, vazduha, buke i vibracija.
Iz „Ziđina“ ističu i da su parcele otkupljivali po ceni koja je znatno veća od njihove tržišne vrednosti i da su to radili, kako navode, u cilju odgovornog odnosa prema lokalnoj zajednici u kojoj posluju. Takođe, i da su ponude za otkup formirane na osnovu procene tržišne vrednosti od strane licenciranih sudskih veštaka, te da je kompanija uz procenjeni iznos isplaćivala bonus od 100 odsto, kao i bonus od 50.000 dinara po katastarskoj parceli.
Kada je reč o građevinskim objektima, kompanija je, navodi se u saopštenju, umesto tržišne cene, isplaćivala zamensku vrednost, što znači da kada je na parceli bio i zapušteni objekat, plaćala je troškove izgradnje novog objekta na drugoj lokaciji.
Tako je, ističu iz Ziđina, na obostrano zadovoljstvo meštana i kompanije, otkupljeno više od 1.300 hektara zemljišta od oko 870 vlasnika dok je 15 vlasnika odbilo ponude kompanije za kupovinu i tražilo mnogo veće cene od prosečnih na tržištu, prenosi Tanjug.
Kompanija je, navodi se u saopštenju, razgovarala sa tim vlasnicima, ali nije postigla dogovor, pa je preduzeće pokrenulo postupak eksproprijacije u skladu sa zakonima i propisima iz ove oblasti.
„Eksproprijaciju su naknadno odobrili Odeljenje za urbanizam grada Bora i Ministarstvo finansija, tako da je prenos vlasništva i prava pristupa odnosno korišćenja sa vlasnika na kompaniju završen od 2020. godine do sada“, navode iz „Ziđina“.
Dodaju da su sudski sporovi pokrenuti zbog spora oko cene i da su vlasnici insistirali na znatno višoj ceni.
Trenutno je u toku sudski proces, a sud će utvrditi koliku naknadu kompanija, korisnik eksproprijacije, mora da isplati vlasnicima, što će ona i uraditi, navodi se u saopštenju „Ziđina“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala