- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska ambasada u Podgorici: Vlasti Crne Gore žrtvuju viševekovne prijateljske odnose s Rusijom

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije
Zastava Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 02.08.2022
Pratite nas
Već osam godina vlasti Crne Gore žrtvuju viševjekovne prijateljske odnose sa Rusijom, koje još uvek neguje apsolutna većina crnogorskih državljana, u nadi da će u Briselu zauzvrat zatvoriti oči na otsustvo bilo kog progresa po svim otvorenim pregovaračkim poglavljima kod „najistaknutijeg“ kandidata za pristupanje EU.
Ambasada Rusije u Crnoj Gori komentarisala je najnovije antiruske korake Skupštine i Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore.
Saopštenje ambasade RF prenosimo u celosti:
30. jula Skupština Crne Gore usvojila je „Rezoluciju povodom vojne agresije Rusije na Ukrajinu“. Ovaj tendenciozan dokument dalek je od činjenične realnosti i dovodi u zabludu crnogorsku javnost, saopštila je ambasada Ruske Federacije u Crnoj Gori.
S tim u vezi nije za ikakvo iznenađenje tvit-poruka MVP-a Crne Gore od 29. jula ove godine koja je eklatantan primjer dezinformacija. Poznato je da je istražni zatvor u naselju Jelenovka Donjecke Narodne republike bio granatiran od strane oružanih snaga Ukrajine uz primjenu američkih višecjevnih raketnih sistema „himars“. Kao što su saopštili u Ministarstvu odbrane Rusije, u rezultatu tog granatiranja poginulo je 50 Ukrajinaca. 73 ratna zarobljenika bilo je dostavljeno u medicinske ustanove sa teškim povredama, svim njima je pružena sva neophodna medicinska pomoć.
Ma koje god bi maštovite verzije događaja nudio Kijev očigledno je da su ciljevi ovog krvavog masakriranja koji je počinio režim Vladimira Zelenskog bili zastrašivanje ukrajinskih vojnika i suzbijanje njihove predaje, kao i uništenje onih vojnih zarobljenika, pogotovo iz nacionalističkog bataljona „Azov“ koji su počeli da daju iskaze. U interesima sprovođenja objektivne istrage granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki, Ruska Federacija je zvanično pozvala stručnjake UN-a i Međunarodnog komiteta Crvenog Krsta.
U svijetlu zvaničnog priznanja zamjenika načelnika Glavne uprave za obavještajne poslove ministarstva odbrane Ukrajine generala Skibickog listu „Telegraf“ o direktnom usaglašavanju sa Vašingtonom svake mete za Kijev prije nego što se vrši gađenje višecjevnim raketnim sistemima „himars“, ne preostaje nikakvih sumnji u to da političku, krivičnu i moralnu odgovornost za masakriranje u Jelenovki i druge ratne zločine u Ukrajini zajedno sa kijevskim režimom direktno snosi i administracija DŽ. Bajdena.
Žurba sa kojom je crnogorski spoljnopolitički resor prebacio „krivicu“ na Rusiju za ono što se dogodilo očigledno svijedoči o tome da u Podgorici zanemuraju činjenice. Crnogorska diplomatija je već više puta demonstrirala potpuno otsustvo želje da preispituje dešavanja, te da pruži stanovnicima zemlje objektivnu informaciju. Dovoljno je da se sjeti da je 27. aprila ove godine, tokom sastanka Savjeta Bezbjednosti UN-a u Aria formatu, predstavnik Crne Gore optužio Rusiju za udar na železničku stanicu u Kramatorsku, uprkos tome da je odgovornost kijevskih vlasti za taj zločin već bila evidentna čak za zapadne medije.
Jasno je da objektivnost nije važna za Podgoricu. Već osam godina vlasti zemlje žrtvuju viševjekovne prijateljske odnose sa Rusijom, koje još uvijek neguje apsolutna većina crnogorskih državljana, u nadi na to da će zauzvrat ovog dosljednog rušenja rusko-crnogorskih veza u Briselu zatvoriti oči na otsustvo kod „najistaknutijeg“ kandidata za pristupanje EU bilo kog progresa po svim otvorenim pregovaračkim poglavljima. Za ovih osam godina to ni na korak nije približilo Podgoricu članstvu u EU, ali uskratilo je Crnoj Gori na ruskom smjeru ozbiljne ekonomske mogućnosti. Radi se o pogubnim posledicama veštačkog izbora između Zapada i Rusije koji nameću SAD i EU, saoopštila je ambasada Rusije u Podgorici.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala