Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Crkveno-državne delegacije Srbije i Severne Makedonije u manastiru Prohor Pčinjski

© Sputnik / Lola ĐorđevićPravoslavni krst
Pravoslavni krst - Sputnik Srbija, 1920, 01.08.2022
Pratite nas
Državno- crkvena delegacija Severne Makedonije boraviće sutra, 2. avgusta na dan Svetog proroka Ilije, u manastiru Prohor Pčinjski, a predsednik Stevo Pendarovski kaže da će posle duže vremena ove godine na obeležavanju biti dve crkveno-državne delegacije - Severne Makedonije i Srbije.
Nakon više godina, prvi put sutra će Ilinden biti obeležen na pravom mestu, gde je osnovana moderna makedonska država - u manastiru Prohor Pčinjski, kazao je Pendarovski za skopski Kanal 5.
"Biće to poseta, ali manastiru. Biće to crkveno-državna delegacija sa naše i ista sa srpske strane. Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković predvodiće srpsku delegaciju, a ja ću predvoditi našu delegaciju u kojoj će biti verovatno dva-tri ministra, a biće i episkopi iz Sinoda Makedonske pravoslavne crkve", naveo je Pendarovski.
Pojasnio je da je u telefonskom razgovoru sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem, nakon normalizacije odnosa dve crkve pokrenuo pitanje obeležavanja 2. avgusta u manastiru Prohor Pčinjski.
"Juče sam još jednom razgovarao sa Porfirijem, još jednom sam mu zahvalio što zaista drži reč", rekao je Pendarovski.
O obeležavanju Ilindena u manastiru Prohor Pčinjski Pendarovski je kaže juče razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Objasnio je da predsednik zbog drugih obaveza neće moći da predvodi delegaciju Srbije na sutrašnjem obeležavanju, već će to biti ministar Selaković.
Vučić je, kako je rekao Pendarovski, izrazio uveravanje da će to biti organizovano i na crkvenom i državnom niovu na način koji dolikuje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala