- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sve manja zainteresovanost Amerikanaca za vojsku

© Flickr / steevencortezAmeričke „Foke“
Američke „Foke“ - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Sve manje Amerikanaca želi da služi u vojsci, pokazuju podaci agencija za regrutovanje. Najgora situacija je u kopnenim snagama, a oseća se deficit i u najelitnijim jedinicama flote.
Još u proleće agencije za regrutovanje saopštile su da je smanjeno interesovanje američkih građana za vojnu službu. Za poslednjih pet meseci Kopnene snage su uspele da realizuju svega 23 odsto godišnjeg plana regrutovanja, dok su Vazdušne snage primile 2.300 kadeta manje nego u istom periodu prošle godine. Deficit regruta je zabeležen čak i u floti. Rukovodstvo korpusa morske pešadije moralo je da prizna da je ova godina bila najteža za regrutovanje od prelaska na profesionalnu vojsku, tj. za skoro pola veka.
Ni novčano stimulisanje ne pomaže da se poveća interesovanje za američku vojsku: u nekim državama agencije za regrutovanje predlažu jednokratne isplate do 50.000 dolara, ne uzimajući u obzir redovne plate. Međutim, ni to nije pomoglo.
Problem pogoršavaju socijalno-demografske promene u američkom društvu. Od 31,8 miliona američkih građana starosti 17-24 godine, samo 465.000 je sposobno za vojnu službu! Ostali ne dostižu ni minimalne uslove zbog alkoholizma, narkomanije, gojaznosti i brojnih problema sa zakonom. Ali ni ovih 465 hiljada ne želi da se pridruži redovima hrabrih branilaca „slobode i demokratije“: istraživanja javnog mnjenja američkog Ministarstva odbrane pokazuju da samo 11odsto američke omladine planira da veže svoju sudbinu za vojsku. Sa takvim brojkama, popularnost vojne službe u Sjedinjenim Državama tokom rata u Iraku izgleda nedostižno.
Šta se desilo? Ako mladi ljudi ne žele da idu u vojsku čak ni za izdašna socijalna davanja i novčane bonuse, onda razlog, možda, leži u društveno-političkim idealima? Kada država agresivno nameće društvu takozvanu novu etiku – LGBT, feminizam, „dekolonizaciju“ i borbu protiv „toksične muškosti“ – ne iznenađuje što se iz godine u godinu smanjuje broj onih koji žele da brane takvu državu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala