- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Skot Riter: NATO obučavao Ukrajinu za oslobođenje Krima od Rusije /video/

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISZastava NATO-a ispred sedište Alijanse u Briselu
Zastava NATO-a ispred sedište Alijanse u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 31.07.2022
Pratite nas
Do početka ruske specijalne vojne operacije politika NATO-a je bila da obučava ukrajinsku vojsku kako bi dostigla NATO standarde i koristi je kao posredničku silu kako bi porazila ruske snage u Donbasu, kao i da osposobi Ukrajinu da eventualno započne vojnu operaciju za oslobođenje Krima od onoga što oni nazivaju ruskom okupacijom.
Ovako je istaknuti vojno-politički analitičar Skot Riter, nekadašnji obaveštajac američkih marinaca, inspektor UN za naoružanje u Iraku i bivši inspektor za nuklearno oružje u SSSR, u emisiji „Aktuelnosti” komentarisao angažman i ulogu NATO saveza u Ukrajini prethodnih godina.
Prema njegovim rečima, dok je NATO obučavao ukrajinsku vojsku, članice Alijanse, prvenstveno Nemačka i Francuska, učestvovale su u Normandijskom formatu, grupi zemalja koje su radile na mirnom rešenju krize koja je izbila u Donbasu posle Majdanske revolucije i napada ukrajinskih nacionalista na Ruse u Ukrajini.
„Ispostavlja se da Ukrajinci nisu imali nikakvu nameru da sprovedu Minske sporazume koje je potpisao Porošenko. Ukrajinci su koristili Minske sporazume kao sredstvo za kupovinu vremena, sve dok NATO ne bude pripremio njihovu vojsku za započinjanje vojne ofanzive protiv ruskih snaga u Donbasu, kao i Rusije na Krimu. To znači da NATO nikada nije želeo mir. NATO je sve vreme želeo sukob, NATO je sve vreme želeo rat sa Rusijom, a generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg je palikuća koji je potpalio ovaj požar“, objašnjava Riter.

NATO čini Evropu relevantnom

NATO je jedini razlog sukoba u Ukrajini, primećuje Riter i objašnjava svrhu postojanja vojne alijanse i njenu povezanost sa Evropom.
„Zašto NATO i dalje postoji? NATO čini Evropu relevantnom. Evropa nije ništa bez NATO-a. Posle Drugog svetskog rata jedini način na koji je Evropa mogla da ostane relevantna je kao kolektiv – ekonomski kroz EU i vojno kroz NATO. Međutim, NATO savez 100 posto zavisi od SAD, i predstavlja produžetak američke bezbednosne politike. Svrha NATO-a nije evropska, već američka bezbednost“, rekao je ovaj vojni stručnjak u razgovoru sa politikologom Aleksandrom Pavićem.
NATO, ocenjuje Riter, nije odbrambeni savez, što se, kaže, videlo i kada su krenuli u rat protiv Srbije.
„To nije odbrambeni savez, to je bila ofanzivna akcija, nelegalna, bez ikakvog utemeljenja u međunarodnom pravu. Videli smo i angažovanje NATO-a u Iraku, Avganistanu, Libiji, a sada se govori o širenju Alijanse na Pacifik. NATO je organizacija kojoj je potreban sukob da bi opstala”, zaključuje Skot Riter.
NATO avioni B-52 uzleću sa britanskog aerodroma Fejrford tokom bombardovanja SRJ 1999. - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
SVET
„NATO da se izvini Srbiji, Iraku, Libiji, Siriji i Avganistanu“: Jasna poruka iz Kine /foto/
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala