- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Uhapšen carinski agent kompanije C&A

© Flickr / Keith AllisonHapšenje - ilustracija
Hapšenje - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2022
Pratite nas
Carinski agent kompanije "C&A MODA RS" doo Beograd A.J. uhapšen je zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i pranje novca.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Po naredbi Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je privremeno zaplenjen stan u kuli B Beograda na vodi, dva stana na Novom Beogradu, garaža, a blokirani su i bankarski računi sa njim povezanih lica, javlja Telegraf.
Kako se sumnja, on je radeći u Privrednom društvu „Quehenberger Logistic SRB“ doo Šimanovci, od januara 2019. do septembra 2021. godine, iskorišćavanjem statusa odgovornog lica ovlašćenog za nosioca odobrenja PD A MODA RS doo Beograd, sačinio i overio carinsko-finansijsku dokumentaciju sa neistinitom sadržinom, za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerski brodom u Luku Rijeka, odakle je posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovana u Srbiju.
A. J. je, kako se sumnja, na graničnim prelazima Batrovci i Šid angažovao špeditere, koji su po njegovom nalogu sačinjavali tranzitne deklaracije u kojima je navedeno da je roba vlasništvo PD C&A MODA RS doo Beograd i korišćenjem statusa tzv. kućnog carinjenja, roba je dalje transportovana u Srbiju i isporučena je nepoznatim kupcima.
Nakon toga, A. J. je, kako se sumnja, iskoristivši logo PD C&A MODA RS doo Beograd, sastavio 65 lažnih carinskih deklaracija u kojima je unosio vrednost robe u višestruko nižim iznosima od stvarne vrednosti, koje isprave je korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata prosledio u informacioni sistem Uprave carina i tako bez kontrole okončao carinski postupak.
Na taj način on je, kako se sumnja, pribavio protivpravnu imovinsku korist i prouzrokovao štetu Republici Srbiji u ukupnom iznosu od 750.562.946 dinara. Kako se sumnja, A. J. je u nameri da prikrije nezakonito poreklo imovine, deo novca uložio u kupovinu nepokretnosti i to nekoliko stanova i garažnih mesta na teritoriji grada Beograda.
Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, saopštio je MUP.
Početkom meseca modni lanac "C&A" je podneo zahtev za pokretanje stečajnog postupka.
Kako je tada preneo RTS, otkriveno je da su više godina uvozili tekstilne proizvode iz Kine bez plaćanja uvoznih dažbina, čime je samo po tom osnovu budžet Srbije oštećen za najmanje šest miliona evra.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala