- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Uhapšeno osmoro u Crnoj Gori zbog krijumčarenja šest tona kokaina

© AP Photo / Arnulfo FrancoPaket kokaina
Paket kokaina - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
U međunarodnoj policijskoj akciji Florida 1, koju je koordinisao Europol, u Crnoj Gori je uhapšeno osam osoba, koje se dovode u vezu sa švercom 6,1 tone kokaina.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Uhapšeni su R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice.
U saopštenju Uprave policije se navodi da je u akciji Florida 1 procesuirano 28 pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou.
"Krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Ð. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije", saopšteno je iz Uprave policije.
Navode da I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nisu dostupni nadležnim organima, a D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Srbiji po međunarodnoj poternici zbog drugih krivičnih dela.
Navedena lica su osumnjičena za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.
Akcija je sprovedena na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije, a učestvovalo je 200 službenika Uprave policije.
U Crnoj Gori su pretresene 33 lokacije i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada evra, skupoceni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser.
Ž.D., M.Ð., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. lišeni su slobode na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.
Naime, Uprava policije je tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu lica sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika - Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila. Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu.
Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji - Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu - Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima - Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu.
Kroz aktivnosti međunarodne saradnje, razmenu informacija, veći broj operativnih sastanaka sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija đelovanja u cilju identifikacije svih lica uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost, sa precizno definisanim ulogama, modusom operandi sprovođenja ovih aktivnosti uključujući i novčane transkacije između članova kriminalne organizacije i uključene međunarodne kompanije, kao i ostali fundamentalni elementi neophodni za relizaciju pojedinačno planiranih aktivnosti - zapljene i prikupljanje dokaznog materijala neophodnog za sprovođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala