- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Italijanski ministar: Imaćemo zaliha gasa do februara

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2022
Pratite nas
Rezerve gasa u Italiji trajaće do februara ako se prekinu isporuke goriva iz Rusije, izjavio je italijanski ministar za ekološku tranziciju Roberto Čingolani.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U slučaju prestanka isporuka iz Rusije početkom zime, rezerve će trajati do februara, u martu bi postojao mali kompenzovani deficit, a onda će potrošnja u aprilu opasti“, rekao je Čingolani na konferenciji za novinare o stanju u sektoru gasa.
Ministar je potvrdio da će, uzimajući u obzir uštede u potrošnji i dobijanje novih energenata, Italija u drugoj polovini 2024. godine biti „potpuno nezavisna“ od isporuka gasa iz Rusije.
Kako je dodao, sada se nastavlja punjenje skladišta gasa koja su na nivou od 71,7 odsto.
„Brzo se punimo i na putu smo da u oktobru dostignemo 90 odsto. To je cilj koji smo sebi postavili“, istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, Italija će u drugoj polovini godine moći da računa na nove isporuke u iznosu od 7,5 milijardi kubnih metara, od kojih će najveći deo obezbediti Alžir.
„Kratkoročno, naš cilj je da prebrodimo zimu 2022-2023. kroz plan diversifikacije, punjenje skladišta i plana za uštedu energije“, objasnio je Čingolani.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u ponedeljak da su navodi o nepouzdanosti Rusije kao snabdevača gasom u suprotnosti sa realnošću i istorijom snabdevanja, Rusija uvek ispunjava svoje obaveze. On je naglasio da Rusija nije zainteresovana za prekid isporuka gasa Evropi i de fakto garantuje njenu energetsku bezbednost, a smanjenje obima pumpanja je posledica evropskih ograničenja. Peskov je istakao da Kremlj smatra da je pogrešno povezivanje nivoa pumpanja gasa u Evropu preko „Severnog toka“ sa ukidanjem evropskih sankcija Rusiji, ali su se zbog ovih ograničenja tehničke mogućnosti „Gasproma“ za snabdevanje suzile.
Radnik centralnog evropskog gasnog čvorišta u Baumgartenu - Sputnik Srbija, 1920, 26.07.2022
SVET
Italija spremna da ograniči potrošnju gasa za 7 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala