- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane

CC0 / Pixabay / Prepun kontejner
Prepun kontejner - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2022
Pratite nas
U Hrvatskoj se po stanovniku godišnje baci oko 71 kilogram hrane što je više od 280.000 tona, a čak 76 posto otpada potiče iz domaćinstava, dok je prosek Evropske unije 53 posto, saopšteno je iz Centra za prevenciju otpada od hrane – CEPOH.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kako je navela predsednica Centra, Branka Ilakovac, ako se žele dugoročni rezultati u smanjenju bacanja hrane izuzetno je važno stalno informisanje i edukacija građana svih starosnih kategorija i svih sektora, prenosi Hina.
"Pri tome je presudna uloga stručnih organizacija", ističe Ilakovac.
Stvari bi trebalo da krenu na bolje uz pomoć projekta EU "Izgradnja kapaciteta za Zeleni evropski plan po meri lokalne zajednice" koji je CEPOH pokrenuo kako bi pomogao svima koji u kriznoj situaciji žele da pomognu doniranjem hrane.
Sprečavanje nastanka viškova hrane ključni je i najvažniji korak prema redu prioriteta upravljanjem otpadom od hrane ili takozvanoj "hijerarhiji postupanja" koju preporučuje Evropska komisija, pa se Ilakovac nada da će i u Hrvatskoj biti više prilika za realizaciju projekta.
Osim što potrošači bespotrebno troše novac na hranu koju ne pojedu, posledice su mnogo šire jer otpad od hrane zagađuje vazduh.
Svetska proizvodnja hrane je i uzrok 30 posto emisija gasova koji izazivaju efekat staklene bašte i 80 posto ukupnog krčenja šuma te jedan od najvećih uzročnika promena u korišćenju zemljišta i gubitka bioraznolikosti, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala