- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineski mediji: Antiruske sankcije su pokazale neefikasnost

CC BY-SA 4.0 / Czzhermit / (cropped image)Kapija Božanske moći u Pekingu
Kapija Božanske moći u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Sankcije koje je Evropska unija uvela ove godine protiv Rusije pokazale su da nisu efikasne, a dalje ograničavajuće mere protiv Moskve biće pre svega simboličke a njihov uticaj će biti minimalan, ocenio je kineski državni list „Global tajms“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Evropska unija je shvatila, navodi se u članku, da nije uspela da uništi Rusiju čak ni maksimalnim sankcijama, tako da će nove mere biti još manje efikasne.
Kineski analitičari ukazuju da su u Briselu počeli ponovo da razmatraju nove sankcije čim su se našli pod pritiskom SAD i nekih država centralne i istočne Evrope, na primer Litvanije.
Na sankcije će podsticati i Češka, iako u EU shvataju da mere nemaju nekog naročitog efekta, smatraju analitičari.
Pored toga, ukazuje se u članku, mnoge evropske zemlje su zabrinute da bi Rusija mogla da smanji ili u potpunosti prekine isporuke gasa u Evropu zbog čega EU, dok osmišljava novi paket sankcija, traži po svetu alternative ruskom gasu kako bi spremno dočekala zimu.
Direktor Instituta za međunarodne odnose pri Narodnom univerzitetu Kine Van Ivej rekao je za „Global tajms“ da se odgovor na pitanje koliko će još dugo EU uvoditi sankcije Rusiji nalazi u SAD jer mnoge od tih mera zahtevaju usaglašavanje sa Vašingtonom.
On navodi da uporedo s tim u EU se više rastu strahovanja u odnosu na SAD jer u EU shvataju da se na Ameriku ne mogu osloniti.
A u slučaju da Donald Tramp ponovo dođe u Belu kuću, Unija praktično neće biti ni od kakvog značaja za SAD.
Analitičari smatraju da u EU, imajući sve to u vidu, teže saradnji sa drugim velikim zemljama kao što je Kina, shvatajući da je učešće Pekinga neophodno u rešavanju brojnih pitanja.
List naglašava da Kina i EU po pitanju ukrajinske krize imaju neke podudarne stavove, jer nijedna od njih ne žele haos ili rat i nastoje da doprinesu što skorijem prekidu vatre, a slične poglede imaju i po pitanju humanitarne pomoći.
Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SVET
Kina neće imati pasivan stav prema ukrajinskoj krizi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala