- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski istoričar: Sve se ponavlja - bitka za Donbas kao Staljingradska

© Sputnik / Slike sa izložbe "Vruć sneg Staljingrada"Pobednička zastava u centru Staljingrada
Pobednička zastava u centru Staljingrada - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Početak specijalne vojne operacije u Ukrajini postao je simbol promena u odnosima Moskve sa Zapadom, kao što je Staljingradska bitka pre 80 godina predstavljala prelom u svetskoj istoriji, saopštio je portalu „Vzgljad“ istoričar Aleksandar Makušin. Staljingradska bitka - najveća bitka u Drugom svetskom počela je 17. jula 1942. godine.

"U julu 1942. godine, u gradu koji nosi ime tadašnjeg vođe naše zemlje – Staljingrad, u strateškom gradu koji je otvorio put Nemcima ka Volgi, slomili smo otpor nacističkih trupa i zaustavili njihovu ofanzivu na jug. Slično, 23. februara 2022. godine, odluka najvišeg vojno-političkog rukovodstva Rusije i lično predsednika Vladimira Putina da pokrene specijalnu vojnu operaciju označila je kraj ofanzivne taktike NATO-a“, objasnio je Aleksandar Makušin, član Udruženja istoričara.

Ekspert je podsetio da su u to vreme sovjetske trupe opkolile jednu od najbrojnijih vojski u svetskoj istoriji i postavile temelje za poraz Vermahta, koji se ranije smatrao nepobedivim.
„Pored toga, prvi put smo zarobili nemačkog feldmaršala - komandanta 6. nemačke armije, feldmaršala Fridriha Paulusa. Važno je napomenuti da se 80. godina kasnije, tokom specijalne operacije, trupe NATO-a i kolektivnog Zapada povlače u Ukrajini koji su takođe izgledali nepobedivo“, rekao je on.
Osim toga, podsetio je sagovornik, upravo je tokom Staljingradske bitke izdata čuvena naredba broj. 227 Narodnog komesara odbrane SSSR Josifa Staljina: „O merama za jačanje discipline i reda u Crvenoj armiji i zabranu neovlašćenog povlačenje sa borbenih položaja“, u narodu poznatijeg kao: „Ni korak nazad!“.
„Ista stvar se desila i sada: Rusija nije imala izbora da li da izvede specijalnu operaciju u Ukrajini ili ne – nije bilo gde da se povuče. Kao rezultat toga, danas, kao i 1942. godine, krenuli smo u kontraofanzivu“, rekao je on.
Štaviše, kako je primetio istoričar, zanimljivo je da se sastav protivnika takođe praktično nije promenio - na primer, oko pola miliona Poljaka se borilo na strani Hitlera.
„Hrvatski neonacisti su učestvovali na strani Trećeg rajha u borbama protiv Srba. Kao što vidite, oni još uvek isporučuju oružje i pružaju drugu vojnu pomoć Ukrajini“, naglasio je on.
Makušin je dodao da je čak i predistorija oba sukoba slična: poslednjih godina Zapad se neprestano pomera ka istoku, Rusiji, ponovo jača nacizam i rusofobija u Ukrajini, a 2014. počele su pozicione borbe, kao što je bila vojna operacija kod Staljingrada, kao uvertira kontraofanzive sovjetskih trupa.
Borbena dejstva Crvene armije na prilazima Staljingradu  - Sputnik Srbija, 1920, 09.12.2021
RUSIJA
Oživljavanje legendarne Staljingradske bitke: „Vojna operacija“ ruskih snaga /video/
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala