- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Ubedljiva pobeda partije ubijenog bivšeg japanskog premijera Abea

© AP Photo / Toru HanaiFumio Kišida
Fumio Kišida - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
Pratite nas
Vladajuća koalicija koju predvodi moćna Liberalno-demokratska partija na izborima za Gornji dom parlamenta, održanim samo dva dana nakon šokantnog atentata na bivšeg premijera Šinza Abea, obezbedila je većinu.
Na izborima za približno polovinu poslaničkih fotelja u Gornjem domu parlamenta održanim u nedelju u Japanu, trijumfovala je vladajuća koalicija Leberalno-demokratske partije i stranke Komeito, koja je osvojila 76 od 125 poslaničkih mesta.
Čak 63 fotelje pripale su samoj LDP, čiji je dugogodišnji lider bio tragično nastradali bivši premijer Šinzo Abe, kojeg je u prošli petak tokom govora u sklopu predizborne kampanje na ulici u gradu Nara usmrtio četrdesetjednogodišnji atentator Tecuja Jamagami.
Vladajuća koalicija tako sada ima 146 od ukupno 245 poslanika u Gornjem domu parlamenta. Ona ima i apsolutnu većinu u Donjem domu parlamenta, gde LDP i samostalno poseduje prostu većinu.
Premijer Fumio Kišida najavio je da će se njegova vlada posvetiti radu na zauzdavanju inflacije.
On je i rekao da će država u narednih pet godina drastično unaprediti odbrambenu moć zemlje i da pri tom neće isključiti opcije kao što je sticanje sposobnosti protivudara na velike razdaljine.
To je donedavno bilo tabu u Japanu budući da je preovladavajuće tumačenje pacifističkog ustava donesenog 1947. godine neposredno nakon kapitulacije u Drugom svetskom ratom i za vreme američke okupacije nalagalo da Tokio ne sme da u svoje oružanje svrsta ofanzivno oružje i oruđe kao što su projektili dugog dometa ili nosači aviona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala