- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Cene stanova u EU i evrozoni porasle najviše za poslednjih 15 godina

CC0 / Pixabay / Naselje — ilustracija
Naselje — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
Pratite nas
Cene stambenih nekretnina u Evropskoj uniji i evrozoni porasle su u prvom tromesečju najsnažnije za više od 15 godina.
Međutim, u Hrvatskoj je njihov rast bio iznad evropskog proseka, pokazao je u petak izveštaj evropskog statističkog zavoda, Evrostata, prenosi Hrportfolio.
Na godišnjem nivou su cene nekretnina u EU u prvom kvartalu 2022. godine porasle 10,5 posto, najviše od kraja 2006. Na kraju 2021. uvećane su 10,1 posto.
U evrozoni cene su u prvom tromesečju poskočile 9,8 posto, najsnažnije otkada je Evrostat počeo da objavljuje podatke 2005. godine. U poslednjem prošlogodišnjem tromesečju uvećane su 9,4 posto.
Sve zemlje EU čiji su podaci bili dostupni Evrostatu zabeležile su u prvom tromesečju rast cena na godišnjem nivou, a u njih 17 stopa rasta bila je dvocifrena.
Najviše su poskupele stambene nekretnine u Češkoj, za 24,7 posto. Slede Estonija s 21 posto i Mađarska s 20,6 posto.
U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju bile 13,5 posto više nego u istom periodu lane. U prethodnom su tromesečju porasle su na godišnjem nivou 9,1 posto.
Najskromniji rast cena imao je Kipar, 1,1 posto. Slede Finska i Italija gde su nekretnine poskupele 4,3 odnosno 4,6 posto. Evrostat nije raspolagao podacima za Grčku.

Ubrzanje u Hrvatskoj

Tromesečno poređenje pokazuje stabilan rast cena u EU u periodu od januara do marta, za 2,1 posto.
U evrozoni rast je blago usporio, sa 1,9 posto u poslednja tri prošlogodišnja meseca na 1,7 posto na početku godine.
Sve članice imale su rast cena i na tromesečnom nivou, a najsnažniji je bio u Estoniji, gde su poskočile za 7,1 posto. Slede Mađarska i Bugarska s rastom cena nekretnina za 6,7 odnosno 5,2 posto.
U Hrvatskoj su cene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromesečju porasle pet posto u odnosu na poslednji kvartal 2021. kada su uvećane 2,5 posto.
Najblaži rast cena nekretnina na kvartalnom nivou je na Malti, za 0,4 posto. Slede Kipar i Nemačka gde su uvećane 0,5 odnosno 0,8 posto, preneo je B92.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala