- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva: Sveštenicima u Ukrajini je uperen pištolj u slepoočnicu

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaNovojerusalimski manastir
Novojerusalimski manastir  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2022
Pratite nas
Moskovska patrijaršija smatra da, bez obzira na izazove vremena, Crkva ostaje možda glavna snaga koja povezuje narode Ukrajine i Rusije.

"Danas, sveštenici Ukrajinske pravoslavne crkve žive sa pištoljem koji im je uperen u slepoočnicu i to nije metafora. Međutim, bez obzira na sve, Crkva ostaje važna karika koja nas povezuje, a te duboke kulturne veze je najteže prekinuti. Mi ćemo i dalje morati da živimo jedni pored drugih i ne vidim druge duboke razloge za povratak normalnim odnosima, osim religioznih", izjavio je portparol RPC Vladimir Legojda u intervju "Literaturnom listu".

Kao ilustraciju svojih reči on je podsetio da su tokom posete patrijarha Kirila Ukrajini 2009. godine ljudi u okolini Kijeva stajali pored puta sa transparentima "Napolje moskovski pope!".
"Dali su im po 300 grivni i oni su izašli da "protestuju". Patrijarh je zatražio da se automobil zaustavili i blagoslovio te ljude. Oni su odmah bacili transparente, sklopili ruke i uzviknuli: Sveti oče…", ispričao je Legojda.
Odgovarajući na pitanje, kako da se prevaziđe razdor u crkvenoj sredini, koju su izazvali događaju poslednjih meseci, on je istakao da svako pitanje verskog života treba da se rešava "ne u političkoj, već u crkveno-kanonskoj logici. Kako god da se bude razvijala politička situacija, Crkva će se zalagati za rešavanje svih pitanja kanonskim putem i biće protiv mešanja u ovu situaciju".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala