- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov u razgovoru sa Guterešom: Rusija spremna da izvozi hranu i đubrivo

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš i Sergej Lavrov u Moskvi
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš i Sergej Lavrov u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
Pratite nas
Rusija je spremna da ispunjava svoje obaveze u vezi sa snabdevanjem hranom i đubrivom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u telefonskom razgovoru sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.
„Potvrđena je spremnost Rusije da nastavi da ispunjava svoje obaveze za izvoz hrane i đubriva, uprkos činjenici da je njihovo sprovođenje značajno otežano nelegalnim jednostranim sankcijama zapadnih država, narušavanjem globalnih proizvodnih lanaca zbog pandemije virusa korona“, ​​objavljeno je u saopštenju na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
U saopštenju se naglašava da je Lavrov „primetio da postoji raspoloženje za dalji rad na smanjenju pretnji prehrambene krize, uključujući i u koordinaciji sa UN“.
„Ministar je detaljno izložio ruske procene trenutnog stanja u Ukrajini, DNR i LNR, uključujući i u kontekstu problema sa isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta. Naglašeno je da je izvoz ukrajinskog žita otežan zbog miniranja Crnog mora od strane Kijeva“, navodi se u saopštenju.
Kako se navodi, Lavrov i Gutereš „su istakli važnost efektivne implementacije centralne koordinacione uloge UN u interesu razvoja efektivnih odgovora na izazove i pretnje našeg vremena“.
„Rusija će sa svoje strane ostati čvrsto posvećena ravnopravnoj multilateralnoj saradnji, ciljevima i principima Povelje UN“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala