- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vidovdan obeležen u Republici Srpskoj, Cvijanović odlikovala Mojsilovića /foto/

© Foto : RTRSPredsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodid
Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodid - Sputnik Srbija, 1920, 28.06.2022
Pratite nas
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović dodelila je danas, na proslavi Vidovdana - krsne slave Vojske RS i Trećeg pešadijskog RS puka, brojna priznanja zaslužnim organizacijama i pojedincima u odbrani Srpske, uključujući načelniku Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića.
Cvijanović je u manastiru Gomionica kod Banjaluke odlikovala Mojsilovića Ordenom zastave Srpske sa srebrnim vencem za izvanredne zasluge u posleratnom razvoju Srpske, učvršćivanju mira i međunarodne saradnje, kao i za rezultate i dostignuća od šireg značaja i razvoja u afirmaciji Srpske, prenosi RTRS.
U manastiru Gomionica služeni su sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulim srpskim borcima od Kosovskog boja do danas povodom obeležavanja Vidovdana, u prisustvu Cvijanović i srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.
Cvijanović je rekla da moramo ceniti i sećati se žrtava koje su date za slobodu i istakla da su današnje okolnosti složene, da se treba boriti sa pritiscima, ne ugrožavajući drugima njihova prava.
Dodik je rekao da je Vidovdan snažan motiv okupljanja i poručio da Vojska RS živi u narodu, a da Treći pešadijski puk RS i svi njegovi pripadnici nastavljaju tradiciju VRS.
"Očuvaćemo slobodu srpskog naroda", poručio je Dodik, a prenosi RTRS.
On je rekao da slobodu pokušavaju da ugroze "neprijatelji tražeći da ustuknemo pred pravima koja smo dobili Dejtonom".
Dodik je naglasio da srpski narod nikada nije bio podanički narod i to je ono što ga izdvaja od ostalih na Balkanu.
Premijer Republike Srpke Radovan Višković rekao je da je herojska Vojska Republike Srpske tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata osigurala postojanje Republike u cilju zaštite srpskog naroda, koji je pretrpio ogromna stradanja tokom prethodnih ratova.
Višković je rekao da je na tom planu postojanje Srpske garant da se takva stradanja više ne dogode.
Zamenik ministra odbrane u Savetu ministara Mirko Okolić istakao je da Srbi žele da obeležavaju Vidovdan u miru.
"I ovaj Vidovdan obeležavamo u teškim uslovima. Opet Srbe žele da uvuku u sukobe, a mi to ne želimo", poručio je Okolić.
Komandant Trećeg pešadijskog RS puka Oružanih snaga BiH Milorad Krajšumović, rekao je da je misija ovog puka da baštini tradiciju Vojske Srpske i srpskog naroda.
Liturgiji i parastosu, koji su služili preosvećeni episkopi banjalučki Jefrem i bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije, prisustvovao je i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.
Prisustvovali su i poslanici u Narodnoj skupštini i starešine VRS, predstavnici gradova i opština, kao i predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, te nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama.
U okviru obeležavanja obavljen je i obred lomljenja slavskog kolača.
Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske. Postojala je od 12. maja 1992. do 1. januara 2006. godine, nakon čega je ušla u sastav Oružanih snaga BiH.
Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu za odbranu Srpske.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala