- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Demokrate podnijele ustavnu žalbu protiv odluke o izboru 43. Vlade Crne Gore

© Sputnik / Rade Koprivica/Ustupljeno SputnjikuVlada Crne Gore
Vlada Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Poslanici Demokratske Crne Gore podnijeli su Ustavnom sudu Crne Gore žalbu protiv Odluke Skupštine o izboru predsjednika i članova 43. Vlade Crne Gore.
Žalbu su podnijeli: Aleksa Bečić, Boris Bogdanović, Albin Ćeman, Danilo Šaranović, Dragan Krapović, Momo Koprivica, Tamara Vujović, Vladimir Martinović i Zdenka Popović.
Iz ove partije saopštili su da su devet poslanika Demokratske Crne Gore podnijeli žalbu zbog „povrede prava i sloboda koje su zajamčene Ustavom“.
„I to ustavnog načela vladavine prava, načela da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima u skladu sa zakonom, ustavnog načela da je svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona i načela da je vlast ograničena Ustavom i zakonom“, navodi se u saopštenju Demokrata.
U žalbi se navodi da je za rješavanje ovog spora jedino nadležan Ustavni sud i dodaje da bi svako eventualno nepostupanje Ustavnog suda po ovoj Ustavnoj žalbi, predstavljalo kršenje prava na pravni lijek, kao i kršenje prava na pristup sudu garantovanog Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.
Poslanici Demokrata tvrde u žalbi da je osporena odluka nezakonita iz jer je donijeta na sjednici Skupštine sazvanoj suprotno odredbama člana 89 stav 2 Ustava Crne Gore i odredbama člana 84 Poslovnika Skupštine Crne Gore.
U saopštenju se navodi da je odluka nezakonita jer u konkretnoj pravnoj stvari nije postojao ustavni osnov za donošenje osporene odluke.
„Grupa od 46 poslanika koja je sazvala spornu sjednicu parlamenta na kojoj je izabrana 43. Vlada nije bila ovlašćena za tako nešto. Saglasno odredbama Ustava i odredbama Poslovnika Skupštine, sazivanje sjednice parlamenta u isključivoj je nadležnosti predsjednika Skupštine, a u slučaju da je njemu prestao mandat prije isteka vremena na koje je izabran, to ovlašćenje, do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz Kluba poslanika koji ima veći broj poslanika“, poručili su iz Demokratske Crne Gore.
U saopštenju se dodaje da je izvršenim protivpravnim preuzimanjem nadležnosti predsjedavajućeg sjednicom Skupštine iz člana 16 stav 3 Poslovnika Skupštine Crne Gore, pod načelom „ko može više može i manje“, grupa od 46 poslanika uzurpirala je nadležnosti potpredsjednika Skupštine koji vrši dužnost predsjednika Skupštine, i prigrabila za sebe privilegovan položaj u odnosu na ostale poslanike.
„Time je obesmišljen i princip vladavine prava, koji ima za cilj podvođenje funkcionisanja javne vlasti pod djelotvorna pravna ograničenja, radi izbjegavanja arbitrarnosti. U pravnom poretku zasnovanom na vladavini prava neophodno je obezbijediti određenost, pristupačnost, predvidljivost i pravnu izvjesnost pravnih normi, na što u svojim stavovima i ukazuje Evropski sud za ljudska prava, stoji“, saopštili su poslanici DCG.
Oni su dodali da kod postojećih ustavnih rješenja, nije postojala ustavnopravna mogućnost da se nova Vlada bira u postojećem mandatu Skupštine.
„Saglasno članu 103 stav 1 Ustava Crne Gore, predsjednik Crne Gore ima ovlašćenje predložiti mandatara za sastav nove Vlade samo u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, što znači nakon sprovedenih parlamentarnih izbora, a ne nakon polovine mandata postojeće Skupštine”, saopštili su poslanici Demokrata.
Oni su naglasili da je Ustav, dao jasne i nedvosmislene uslove za izbor nove Vlade.
„Poslanici izvode zaključak da u konkretnoj ustavnopravnoj stvari nije ispunjen nijedan materijalno pravni uslov za izbor predsjednika i članova 43. Vlade Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala