- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden doputovao u Nemačku na samit G7

© AP Photo / Markus SchreiberDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2022
Pratite nas
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden jutros je doputovao u Nemačku, gde će učestvovati na samitu Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja (G7) u nemačkom gradu Elmau, u Bavarskim Alpima.
Bajden će svoju posetu otvoriti bilateralnim sastankom sa domaćinom samita, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, a zatim će imati formalne i neformalne razgovore sa liderima Britanije, Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana i Evropske unije, prenosi AP.
On i drugi lideri G7 pokušaće da izgrade strategiju za obezbeđivanje snabdevanja energentima i borbu protiv inflacije, sa ciljem da se spreče posledice sukoba u Ukrajini.
Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, izjavio je da će se samit pozabaviti problemima kao što su inflacija i drugi „izazovi u globalnoj ekonomiji“, prenosi AP.
Među pitanjima o kojima će se razgovarati su ograničenja cena energije, koja imaju za cilj da umanje ruske profite od nafte i gasa, navela je američka ministarka finansija Dženet Jelen, navodi američka agencija.
Zvaničnici bi trebalo da razgovaraju i o tome kako se odgovorno ponašati u vezi sa klimatskim promenama, a istovremeno zadovoljiti kritične potrebe u snabdevanju energijom.
Očekuje se da će Bajden danas zvanično pokrenuti globalno infrastrukturno partnerstvo, koje je nazvao „Izgradimo bolji svet“, sa ciljem da se suprotstavi uticaju koji Kina ima u zemljama u razvoju.
Posle Nemačke, Bajden će u utorak otputovati u Madrid da se sastane sa liderima 30 članica NATO-a kako bi uskladio strategiju o sukobu u Ukrajini, navodi AP.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala