Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Patrijarh srpski Porfirije u poseti Ohridu

© Foto : SPCPatrijarh Porfirije u Ohridu
Patrijarh Porfirije u Ohridu - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2022
Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas crkvu Svetog Klimenta i Svetog Pantelejmona u selu Plaošnik na obali Ohridskog jezera.
Zajedno sa Arhiepiskom ohridskim i makedonskim Stefanom, patrijarh srpski Porfirije poklonio se svetinjama hrama, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.
"Danas smo imali priliku da vidimo šta su pravoslavni hrišćani pre mnogo vekova smatrali najvažnijim u svom životu. Gledajući ove svetinje, razumeli smo da im je važnije od svega bilo da čuvaju svoju hrišćansku pravoslavnu, veru, ali ne samo da čuvaju nego da i žive pravoslavnom verom, a to znači po Jevanđelju.
Ništa drugo da nemamo, nego samo iskustvo kada obilazimo ovakve svetinje, imamo jasnu poruku za nas danas koji smo izloženi raznim izazovima koji nude neke nove vrednosti i nove poglede na svet", poručio je patrijarh Porfirije.
"Klanjajući se svetinjama i dolazeći na mesto svetinja imamo najbolju moguću šansu i priliku da se zagledamo u sebe, da se divimo onome što su oni pre nas živeći pravoslavnom verom ostavili kao predanje i duhovnu kulturu. Tako imamo i mogućnost da budemo ukorenjeni u predanju i da se naoružamo i da živimo u svom vremenu kao savremenici svih ljudi. Radost i blagoslov su veliki da možemo da se poklonimo svetinjama, da upalimo sveću, da se pomolimo Bogu za spasenje čitavog sveta, za mir u svetu, za mir među ljudima, za međusobno razumevanje i spremnost da svako nađe svoje mesto pod suncem. Neka ste svi blagosloveni i hvala vam na ljubavi", navodi se na sajtu SPC.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala