- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Misteriozni signali iz svemira stižu sa sonde lansirane pre 45 godina

CC0 / Pixabay/PIRO4D / Planeta Zemlja i Sunce
Planeta Zemlja i Sunce - Sputnik Srbija, 1920, 24.05.2022
Pratite nas
Američka svemirska agencija NASA lansirala je sondu „Vojadžer 1“ 1977. godine. Sonda je pre desetak godina napustila naš Sunčev sistem i sada, 45 godina posle lansiranja, počela je na Zemlju da šalje podatke koje naučnici ne uspevaju da protumače.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Iz NASA je saopšteno da sonda „Vojadžer 1“ još uvek ispravno radi, ali da prispeli podaci iz sistema za određivanje položaja (AACS) ne odgovaraju smeru i orijentaciji letelice, što navodi na zaključak da izgleda nije u stanju da odredi svoju lokaciju u svemiru.
Kako prenosi "Bisnis insajder", „Vojadžer 1“ uredno šalje podatke o svom okolnom međuzvezdanom okruženju, a antena letelice je usmerena u pravcu Zemlje.

„Ovakva misterija nije nešto neobično u ovoj fazi misije 'Vojadžer'. Obe letelice, 'Vojadžer 1' i 'Vojadžer 2', stare su skoro 45 godina, što je daleko iznad predviđenog roka njihovog trajanja“, napominje Suzan Dod, rukovodilac projekta Vojadžer u Nasinom Institutu.

U saopštenju se navodi i da se „Vojadžer 2“ ponaša normalno, odnosno da šalje očekivane podatke.
Sonda „Vojadžer 1“ je napustila Sunčev sistem i ušla u međuzvezdani prostor 2012. godine i od Zemlje je sada udaljena oko 23 milijarde kilometara. Tako je postala letelica koja je otišla u najudaljenije delove svemira do sada.
Iz NASA navode da inženjeri pretpostavljaju da navigacioni sistem „Vojadžera 1“ šalje nasumično generisane podatke koji ne „pokazuju ono što se u stvari događa sa letelicom“. Međutim, zanimljivo je da je antena i dalje u ispravnom položaju, odnosno da prima i izvršava naredbe koje dobija sa zemlje i šalje ih nazad.
Naučnici su takođe ukazali da problem sa navigacionim sistemom nije pokrenuo opciju „siguran način rada“ (engl. safe mode), tokom koga sonda obavlja samo ključne operacije.
„Sve dok ne shvatimo šta se tačno događa, ne možemo da predvidimo da li će ovaj problem uticati na to koliko dugo će letelica prikupljati i prenositi naučne podatke“, navode u Nasi.
Suzan Dod i njen tim se nadaju da će uskoro uspeti da otkriju zašto je sonda počela da šalje ovako čudne podatke i priznaje da je ovo veliki izazov za njih, prenosi RTS.
S obzirom na udaljenost „Vojadžera 1“, svetlost sada putije 20 sati i 33 minuta kako bi stigla do njegove međuzvezdane lokacije, tako da uzvratnoj poruci sa sonde treba dva dana da stigne do NASA laboratorije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala