Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Srbija i Mađarska mogu da izvoze stabilnost“: Selaković i Sijarto sreli se u Segedinu

Pratite nas
U našem regionu Srbija i Mađarska su države koje mogu da izvoze političku stabilnost i koje ozbiljnošću političkih rukovodstava mogu samo pozitivno da utiču na sve ostale, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković tokom susreta sa mađarskim kolegom Peterom Sijartom u Segedinu.
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto razgovarali su danas u Segedinu i ocenili da su građani i Srbije i Mađarske na izborima 3. aprila rekli da su za mir i bezbednost i pokazali put kojim žele da njihove države idu.

O prijateljstvu Srbije i Mađarske govore rezultati

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Selaković je poručio da o prijateljstvu Srbije i Mađarske govore konkretni rezultati, kao i da će dve zemlje nastaviti saradnju zasnovanu na međusobnom razumevanju i podršci, a kojoj posebno doprinose odlični odnosi predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana.
„U neizvesnim i nimalo lakim okolnostima u kojima se nalazimo, glasna spremnost i podrška koju pružamo jedni drugima od ključne su važnosti, i zato mi je posebno drago što susretom sa ministrom Sijartom mogu da doprinesem nastavku naše saradnje“, istakao je Selaković, a saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova.
Ministar je podsetio da su 19. marta predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Orban prisustvovali puštanju u rad prve faze pruge na liniji Beograd-Budimpešta, odnosno brze pruge od Beograda do Novog Sada, izrazivši uverenje da ćemo u najskorijem periodu prisustvovati otvaranju druge faze i spajanju srpskog i mađarskog dela ove pruge, koji će dodatno približiti naše prestonice.

Pruga do Segedina i Balkanski tok

Selaković je izdvojio izgradnju pruge Subotica-Segedin, koja će, prema rečima ministra, dodatno povezati Srbe i Mađare, ali i Mađare s obe strane granice.
Šef srpske diplomatije naglasio je značaj „Balkanskog toka“, koji, kako je napomenuo predstavlja jedan od glavnih izvora snabdevanja energentima i rezultat je ozbiljne saradnje naše dve države.
Selaković je izdvojio zajedničku ekonomsko-trgovinsku saradnju koja je u prethodnoj godini iznosila dve milijarde i 290 miliona evra, a posebno ukazao da je, prema podacima za prva dva meseca ove godine, iznosila 839,7 miliona evra, čime je, kaže, Mađarska došla na drugo mesto kao naš spoljnotrgovinski partner.
Kako se navodi, ministar je kazao da ćemo raditi na većem prisustvu srpskih kompanija u Mađarskoj, ali i ukazao da se treba angažovati radi zajedničkog prisustva na trećim tržištima.

Podrška Mađarske Srbiji

Šef srpske diplomatije zahvalio je premijeru Viktoru Orbanu i ministru Sijartu na doslednoj, aktivnoj i veoma snažnoj podršci evrointegracijama Srbije.
„Bio sam prisutan na mnogo mesta u evropskim forumima gde je najjači glas Srbiji, i u korist naših evrointegracija, bio glas mog prijatelja Petera, odnosno Mađarske“, rekao je Selaković dodajući da takve reči i snažnu podršku možete čuti od istinskih i pravih prijatelja.
Selaković je zahvalio na stavu koji Mađarska ima kada je u pitanju problem Kosova i Metohije.
Ministar je poručio da su građani Srbije i Mađarske na izborima 3. aprila rekli da se zalažu za očuvanje mira, bezbednosti, stabilnosti i time pokazali put kojim žele da njihove države idu.
Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izrazio je zadovoljstvo što se sa Selakovićem sreo tri dana nakon izbora koji su na isti dan održani i u Mađarskoj i u Srbiji.
„U sudbinskom trenutku kao što je ovaj doneli smo i dobili smo istorijske rezultate kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj. U Mađarskoj su vladajuće stranke dobile rekordan broj glasova, dvotrećinsku većinu u parlamentu. Rekordna je pobeda i predsednika Srbije. Čestitam predsedniku Vučiću koji može da počne svoj drugi mandat kao predsednik Srbije“, rekao je Sijarto.
Sijarto je naveo da rezultati izbora dokazuju da je dobra odluka da zastupamo nacionalne interese i to na obe strane granice.
„To su nam naši građani, naši birači potpuno jasno dali do znanja. Jasno je bilo i nama, vladajućim strankama, da su mir i bezbednost građana prvobitni zadatak“, rekao je Sijarto.
Mađarski ministar je istakao da se poslednjih godina mnogo radilo da umesto istorijskog neprijateljstva stvorimo istorijsko prijateljstvo između dva naroda i dve države i da i Srbija i Mađarska profitiraju od tog prijateljstva.
Navodeći zajedničke infrastrukturne projekte Srbije i Mađarske, Sijarto je naglasio da su sve to poglavlja naše saradnje koja će postati deo istorijske knjige kada integracija Srbije u EU bude završena, kao i da je Srbija još juče trebalo da bude primljena u EU.
„Potpuno je jasno da su u regionu neophodni mir i stabilnosti. To ne može da se reši na drugi način, osim da se Srbija primi u EU“, zaključio je Sijarto, prenosi Tanjug.
EKONOMIJA
Orban: Sa predsednikom Vučićem smo sačinili savez, ova pruga je jedan dokaz
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2022
SVET
Orban u pobedničkom govoru pomenuo i Srbiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala