- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Velika prekretnica u Srbiji u lečenju opake bolesti koja se otkriva u poodmakloj fazi

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaUzorci krvi u laboratoriji
Uzorci krvi u laboratoriji - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
U svetu oko 58 miliona ljudi boluje od hepatitisa C, a velika prekretnica u lečenju te bolesti u Srbiji dogodila se pojavom savremene terapije čija je efikasnost do 99 odsto i zahvaljujući kojoj je to oboljenje moguće izlečiti u potpunosti, poručeno je na današnjem skupu u Beogradu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ko je u većem riziku od oboljevanja

Dr Tomislav Preveden iz Kliničkog centra Vojvodine rekao je da rano otkrivanje hepatitisa C, bolesti jetre, uz pravovremeno i adekvatno lečenje daju realnu nadu za izlečenje.
„Virus ulazi preko krvi i posle inkubacije od 50-100 dana, nastaje akutna infekcija koja je neprimećena. Bilo bi dobro da je primećena, jer kada bi se tada lečilo, sprečio bi se prelazak u hroničnu fazu bolesti“, kazao je Preveden.
Preveden je rekao da se kod pacijenata simptomi jave tek kada je bolest u poodmakloj fazi, odnosno kada se razvije ciroza ili rak jetre, što smanjuje šanse za uspešno izlečenje tog oboljenja.
Dodao je da su neke osobe u većem riziku od dobijanja hepatitisa C i naveo da su to korisnici droga, promiskuitetne osobe koje imaju nezaštićen seksualni odnos, osobe na dijalizi, novorođenčad koja dobijaju virus od majke, kao i osobe sa tetovažom i pirsingom.
„Ne postoji vakcina za hepatitis C i to je problem. Da postoji, vakcinisale bi se osobe koje su rizičnog ponašanja, a koje nemaju to oboljenje ili osobe koje žive sa osobom koja ga ima“, kazao je Preveden na skupu „Sve što znamo o hepatitisu“, u organizaciji kompanije „MSD Srbija“, preneo je Tanjug.
Istakao je da je prosečan pacijent koji se leči od hepatitisa C muškarac koji ima oko 40 godina, a kod kojeg infekcija traje od sedam-10 godina.
„Ovo oboljenje se otkriva sa zakašnjenjem i to je glavni problem“, naveo je Preveden.

Koliko traje terapija

Dr Ivana Milošević iz Kliničkog centra Srbije ukazala je da je u prethodnom periodu lečenje pacijenata koji boluju od hepatitisa C bilo otežano, te da su lekari bili ograničeni na mali broj pacijenata godišnje, pa su morali da vrše njihovu selekciju pri lečenju.
Navela je da je 2018. godine uvedena savremena terapija u Srbiji i da je ona revolucionarna, jer je njena efikasnost i do 100 odsto, posebno, kaže, kod populacije bolesnika koji nemaju uznapredovalu bolest.
„Terapija traje od osam do 12 nedelja i ako nemaju uznapredovalu bolest jetre izlaze iz zdravstvenog sistema. Po prvi put u istoriji medicine mi smo u mogućnosti da izlečimo jednu bolest“, kazala je Miloševićeva.
Miloševićeva je rekla da su najsavremenije tablete koje su uspešne u lečenju hepatitisa C, veoma jednostavne za upotrebu, te da se piju jednom ili dva puta dnevno bez neželjenih efekata ili sa njihovim minimumom.
Istakla je da je na inicijativu Ministarstva zdravlja izrađena Nacionalna strategija za kontrolu hepatitisa, a koja prati korak sa strategijom Svetske zdravstvene organizacije.
„Taj dokument je u procesu usvajanja i dobio je sve pozitivne ocene“, rekla je Miloševićeva.
Iz Udruženja pacijenata obolelih od bolesti jetre „Hronos“ Ivana Dragojević kaže da je lečenje hepatitisa C mnogo efikasnije otkako je uvedena savremena terapija.
„Pokušavamo da stavimo u fokus da prepoznamo sve moguće probleme koji dovode do potencijalnog zaražavanja, kao što su kozmetički saloni, gde se radi trajna šminka, pedikir i manikir. Tu se pružaju usluge koje mogu da dovedu do povrede, krvarenja, a nažalost ne edukujemo dovoljno kadrove o svemu tome“, navela je Dragojevićeva.
Lekovi - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
SRBIJA
U Srbiju stižu najsavremeniji lekovi za dijabetes, maligne bolesti, hepatitis
Nobelova nagrada za medicinu dodeljena timu za otkriće virusa hepatitis C - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2020
Nobelova nagrada za medicinu dodeljena timu za otkriće virusa hepatitis C
Epruvete - Sputnik Srbija, 1920, 28.07.2017
Zašto je američkoj avijaciji potrebno rusko tkivo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala