- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Nova otkrića iz faraonske grobnice: Egipat prikazao nalaze stare na hiljade godina /foto/

© AP Photo / Hassan AmmarZlatna maska kralja Tutankamona u Egipatskom muzeju u Kairu
Zlatna maska kralja Tutankamona u Egipatskom muzeju u Kairu - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
Pratite nas
Egipat je otvorio i izložio detalje nedavno otkrivenih, bogato ukrašenih faraonskih grobnica, nedaleko od glavnog grada Kaira.
Pet grobnica, otkopanih ranije ovog meseca, datiraju iz Starog kraljevstva (1570. p.n.e. i 1069. p.n.e.) i prvog prelaznog perioda koji je trajao više od jednog veka nakon raspada Starog kraljevstva, prema Ministarstvu turizma i antikviteta.
Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete, rekao je da su egipatski arheolozi počeli da iskopavaju ovo mesto u septembru. Grobnice su, kako je rekao, bile namenjene bogatim članovima zajednice, uključujući regionalne vladare i nadzornike palate u starom Egiptu.
„Sve grobnice su dobro obojene i lepo ukrašene. Iskopavanja nisu prestajala. Planiramo da ih nastavimo i verujemo da možemo pronaći još grobnica u ovoj oblasti", rekao je Vaziri novinarima.
Grobnice su pronađene u blizini Zoserove stepenaste piramide, u nekropoli Sakara, 24 kilometra jugozapadno od Kaira.
Na snimcima objavljenim na stranicama resornog ministarstva na društvenim mrežama vide se ulazi koja vode do grobnica. Vide se i zidovi ukrašeni hijeroglifima i slikama svetih životinja i zagrobnih predmeta koje su koristili stari Egipćani.
Lokalitet Sakara deo je prostrane nekropole u drevnoj prestonici Egipta Memfisu koja uključuje čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Siru, Dašuru i Abu Ruvejšu. Ostaci Memfisa proglašeni su za Uneskovu svetsku baštinu još sedamdesetih godina prošlog veka.
Poslednjih godina, Egipat intenzivno promoviše nova arheološka otkrića međunarodnim medijima i diplomatama u nadi da će privući više turista.
Vitalni turistički sektor, glavni izvor stranog novca za Egipat, trpeo je velike gubitke godinama zbog političkih previranja, korona RTS.
Sektor je nedavno počeo da se oporavlja od pandemije virusa korona, ali je ponovo pogođen, imajući u vidu da je, uz Rusiju, Ukrajina glavni izvor turista koji posećuju ovu državu.
Mumije u grobnici u Egiptu - Sputnik Srbija, 1920, 24.10.2021
SVET
Veliko otkriće o egipatskim mumijama koje bi moglo da izmeni istoriju
Statua egipatskog faraona Amenemheta Trećeg u muzeju u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Rešena misterija zašto su egipatskim statuama polomljeni nosevi
Detalj sa katedrale Notr Dam - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ispod Notr Dama pronađen misteriozni sarkofag /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala