- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Savet Evrope suspenduje sve veze sa Belorusijom

© Sputnik / Sergeй Kuznecov / Uđi u bazu fotografijaSekretarijat Saveta ministara odbrane zemalja-učesnica Zajednice Nezavisnih Država (SNG)
Sekretarijat Saveta ministara odbrane zemalja-učesnica Zajednice Nezavisnih Država (SNG) - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
Pratite nas
Komitet ministara Saveta Evrope odlučio je da suspenduje sve veze sa Belorusijom zbog situacije oko Ukrajine, navodi se u saopštenju organizacije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Komitet ministara Saveta Evrope danas je doneo odluku sa suspenduje sve odnose sa Belorusijom zbog njenog aktivnog učešća u ruskoj agresiji protiv Ukrajine. Komitet ministara svojom odlukom suspenduje pravo Belorusije da učestvuje u svim sednicama i događajima organizacije“, navodi se u saopštenju.
Ističe se da se to takođe odnosi na učešće Belorusije u delimičnim sporazumima Saveta Evrope, uključujući Venecijansku komisiju, ali ne narušava njena prava kao strane u međunarodnim konvencijama.
Međutim, Komitet ministara namerava da održava i jača odnose sa beloruskim građanskim društvom i opozicijom u izgnanstvu. Uskoro će doneti nove inicijative u toj sferi.

Reakcija Minska

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije sa svoje strane navodi da će Minsk revidirati pravne mehanizme Saveta Evrope u kojima učestvuje, u pogledu usklađenosti sa nacionalnim interesima.
„Ovakav kratkovid stav, praćenje prolazne političke konjukture šteti, pre svega, interesima ove organizacije koja sebi uskraćuje mogućnost da deli svoj ekspertski potencijal u okviru obimne modernizacije državnih i javnih odnosa koja se sprovodi u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju MIP Belorusije.
Ističe se da „odluka Saveta Evrope pauzira konstruktivnu saradnju sa Belorusijom u nizu oblasti, uključujući pitanje smrtne kazne“.

„Zadržavajući spremnost za obnavljanje dijaloga, mi ipak nameravamo da revidiramo pravne mehanizme Saveta Evrope u kojima učestvuje beloruska strana u pogledu njihove stvarne potrebe i usklađenosti sa našim nacionalnim interesima u ovoj fazi“, navodi beloruska strana.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.
Savet Evrope - Strazbur  - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
RUSIJA
Savet Evrope: Rusija od danas nije član organizacije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala