- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Američki pukovnik: SAD treba da priznaju – ruski stav o Ukrajini i NATO je validan /video/

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/BMG-2048/Cropped photo / Daglas Mekgregor, američki pukovnik u penziji i bivši savetnik ministra odbrane SAD
Daglas Mekgregor, američki pukovnik u penziji i bivši savetnik ministra odbrane SAD - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
Pratite nas
SAD treba da priznaju kako je glavni stav Rusije i Vladimira Putina da ne žele NATO u Ukrajini validan, rekao je bivši savetnik američkog ministra odbrane, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor, gostujući u emisiji Takera Karlsona na Foks njuzu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Mekgregor, koji je bio savetnik ministra odbrane i kandidat tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa za ambasadora u Nemačkoj, ali ga je Senat odbio, govorio je o mogućoj operaciji ruske vojske u Ukrajini dan pre njenog početka.
„I ja bih, kao i vi i milioni Amerikanaca, voleo da se naša vojska, koja je poslata u Istočnu Evropu, uputila na meksičku granicu. Ali, zabrinut sam i da ćemo naći način da izbegnemo konflikt sa Rusijom. Prvo što treba da uradimo jeste da priznamo da je glavni Putinov stav i ne samo njegov, već i stav ruske vlade koji oni brane punih 25 godina, validan. Oni ne žele SAD, naše snage i rakete, niti NATO vojsku u istočnoj Ukrajini. Mi ne želimo ruske rakete na Kubi, a oni ne želi američke na istoku Ukrajine. To treba da priznamo. Dosta je da se pretvaramo da to nije problem. Za njih je to ozbiljan problem. Hajde da to priznamo, a onda pređemo na stvar i kažemo im: Dobro ni mi ne želimo da se vi krećete na Zapad prema poljskoj granici preko Dnjepra u Ukrajini“, rekao je Mekgregor.
Pukovnik u penziji kazao je da je trebalo reći Rusiji da su SAD spremne da priznaju neutralni status Ukrajine i razgovarati o drugim temama.
„Trebalo je reći: Ukrajina ne mora da bude u NATO isto kao i Gruzija i spremni smo da te uslove neutralnosti razmotrimo odmah sada, ako se slažete. Ako prihvatate ove uslove, hajde da porazgovaramo i o drugim važnim stvarima. Sporazumu o raketama srednjeg i kratkog dometa postaje ponovo aktuelan. Takođe je aktuelan budući raspored trupa blizu granice ili kad nisu pored granice, kao i gde sprovode vežbe“, navodi Mekgregor.
Odbili smo to da uradimo i zato nam preostaje samo da gledamo kako će 130.000 – 140.000 ruskih vojnika ući u Istočnu Ukrajinu i mi sa tim ništa ne možemo da uradimo, objasnio je pukovnik poziciju SAD.
Na pitanje kakav će biti odgovor Bajdenove administracije, Mekgregor kaže da se „spremaju da urade isto ono što i ranije, a što nije efikasno“:
„Odnosno da ignorišu sve što govore Rusi, preteći im sankcijama koje, pošteno rečeno, Rusima nisu baš važne. Oni mogu da ih zaobiđu, radili su to već ranije. Sav taj „pravedni gnev“ je zbog Ukrajine, koja je veštačka tvorevina. Trećina te zemlje nije Ukrajina i nikada nije bila. Suština je da ništa ne možemo da uradimo, izgledaćemo sve gluplje i gluplje. Pitanje je šta će uraditi Evropljani. Samo 26 posto Amerikanaca smatra da moramo ući u sve ovo. A šta je sa Evropljanima? Šta će uraditi Nemci koji nemaju oružane snage! Kako možemo da vas ozbiljno doživljavamo kada između Nemačke i Rusije nema ništa osim poljske armije?“, zaključuje američki pukovnik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala