- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Trideset godina postojanja „Svetigore“

© Foto : Ustupljeno Sputnjiku30 godina Svetigore
30 godina Svetigore - Sputnik Srbija, 1920, 12.03.2022
Pratite nas
Okruglim stolom „Svetigorinih trideset godina – vrijeme stvaranja i obnove“ u biblioteci Njegovog preosveštenstva Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, danas, 12. marta, nakon Svete liturgije u Cetinjskom manastiru, počeo je dvodnevni program obilježavanja velikog jubileja 30 godina „Svetigore“ i izlaska iz štampe njenog 300. broja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Skup u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, Izdavačko-informativne ustanove „Svetigora“, počeo je blagoslovom Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog g. Joanikija, a u razgovorima o trodecenijskom putu „Svetigore“ učestvuju i Episkop pakračko-slavonski Jovan, protojerej-stavrofor Radomir Nikčević, Mirko Toljić, Andrija Radulović, Milutin Mićović, Živojin Rakočević, Budimir Dubak, Draga Bojović, kao i urednik „Svetigore“, Radosav Rajo Vojinović.
Prije 30 godina, trudom i ljubavlju blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, iz štampe je izašao prvi broj „Svetigore“, obraznika za vjeru, kulturu i vaspitanje, iz kojeg se razvila velika izdavačka djelatnost, zatim radio „Svetigora“ i čitav jedan informativni sistem Mitropolije crnogorsko-primorske.
„Sam naziv ’Svetigora’ nas vezuje i za tlo na kome živimo: To je ime vodopada koji kao da izvire iz temelja Moračke lavre Nemanjića, u čemu ima ne male simbolike: Kao što vodopad Svetigora javlja sobom ponornicu iz koje nastaje, tako se i ljudski život i ljudsko stvaralaštvo temelje na vjeri, kao ponornici svih ponornica u nama. Upravo toj ’vjeri pravoj, kukavnoj siroti’ (Njegoš), vjeri naših otaca i praotaca, vjeri Pravoslavnoj, krajeugaonom kamenu našeg postojanja i postojanosti, biće posvećeno najviše stranica ovog lista Cetinjske mitropolije“.
Mitropolit Joanikije je u uvodnom slovu istakao da je „Svetigora“ bila živa riječ i živa struja koja je obnavljala duhovni život, ne samo Crne Gore, već cijelog srpstva, a time i cijelog pravoslavlja.
„U današnjim teškom vremenima skromno obilježavamo 300. broj obraznika 'Svetigora' i time počinjemo proslavu 'Svetigore' koja se razgranala u više pravaca, a posebno ističemo Radio Svetigoru i Izdavačku kuću 'Svetigora', danas ćemo pomenuti nekoliko stvari, a ako Bog da, ovaj jubilej ćemo slaviti tokom cijele ove godine“, rekao je Mitropolit, naglasivši da je sve što je blagoslovio i započeo naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije, cvjetalo je i imalo snagu da živi i da napreduje, čemu prije svega svjedoči „Svetigora“.
Obilježavanje ovog značajnog jubileja, 30 godina „Svetigore“ i izlaska iz štampe njenog 300. broja, biće nastavljeno sjutra, 13. marta, svečanom akademijom u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, sa početkom u 19 časova.
Izložba „Crna Gora: narod, jezik, crkva kroz istorijska dokumenta“ - Sputnik Srbija, 1920, 01.12.2021
REGION
Objavljen zbornik dokumenata o istoriji Crne Gore: Ispunjen blagoslov mitropolita Amfilohija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala