- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Berlin: Severni tok 2 nije deo sankcija EU

© AP Photo / Michael ProbstVečernee nebo nad Bundestagom, Berlin
Večernee nebo nad Bundestagom, Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Gasovod Severni tok 2 nije deo paketa sankcija EU, ali su mere koje je preduzela Nemačka dovele do „sličnog rezultata“, rekao je nemački ministar ekonomije i vicepremijer Robert Habek.
"Za Amerikance je Severni tok 2 postao deo sankcija. To znači da će sva preduzeća koja su povezana sa Severnim tokom 2, sve banke, svi partneri, biti na meti sankcija. Mislim da je ovo težak udarac. Za Evropu Severni tok 2 nije deo liste sankcija. U ovom slučaju smo našli nemački odgovor koji je doveo do sličnog rezultata“, rekao je ministar na konferenciji za novinare.
Govoreći o sankcijama protiv Rusije, Robert Habek je rekao da će one pogoditi nemačku ekonomiju u ograničenoj meri.
„Sankcije koje će verovatno biti usvojene danas, njihov spisak je odavno pripremljen i usaglašen, formirane su tako da žestoko pogode rusku ekonomiju, dok će nemačku pogoditi, verovatno, u ograničenoj meri, mada će uticaj na neke oblasti nemačke ekonomije biti neizbežan. Potrebno ih je uzeti u obzir... Cena za to da svet ponovo učinimo mogućim, da vratimo diplomatiju na sto, jeste da u krajnjoj liniji pooštrimo ekonomske sankcije“, rekao je Habek.

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ova zima stabilna

Nemačka zavisi od Rusije u snabdevanju gasom, ali je ono zagarantovano ove zime, rekao je nemački vicekancelar.
„Nemačka zavisi 55 odsto od ruskog gasa. Znate da su cene gasa bile visoke i da skladišta gasa nisu bila dovoljno popunjena pre zime... Koristili smo različite instrumente tokom zime da stabilizujemo nivo zaliha, koji je sada u na nivou prosečnih godišnjih pokazatelja iz 2017. Sada možemo da kažemo da ćemo sigurno proći ovu zimu, a snabdevanje gasom će biti pouzdano, čak i ako cene ponovo porastu ili Rusija smanji ili obustavi snabdevanje gasom“, rekao je Robert Habek.
Prema njegovim frečima, tržište gasa beleži rast cena u kontekstu situacije u Ukrajini, ali je ono veliko, globalno i elastično, odnosno sposobno da se stabilizuje.
„Naše oči su trenutno uprte pre svega na sirovine fosilnih goriva. A kratkoročni skok cena akcija koji sada vidimo će se primiriti. Znamo i iz prošlosti da rat diže cene, ali znamo i da je tržište veliko, globalno i veoma fleksibilno. Procenjena proizvodnja može da poraste na mnogim mestima u svetu. A ako lanci snabdevanja pokriju gas ili ugalj, cene će se smanjiti“, rekao je ministar.
Govoreći o snabdevanju žitaricama iz Ukrajine, Habek je napomenuo da „nema mesta za brigu da će doći do nestašice hleba i lepinja“.
Biće dovoljno resursa za ovo“, dodao je ministar.

Berlin neće isporučivati oružje Kijevu

Nemački vicekancelar je naglasio da je stav nemačke vlade kada je reč o izvozu naoružanja nepromenjena – Berlin neće isporučivati smrtonosno oružje Kijevu.
Zahtev ambasadora Ukrajine u Nemačkoj Andreja Meljnika je poznat, kao što je poznat i stav federalne vlade. Mogu samo da ponovim naš stav: nećemo isporučivati oružje Ukrajini“, rekao je ministar.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala