- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Borelj: Sankcije će biti samo poslednja mera prema BiH

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
Pratite nas
Šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio je večeras da je EU spremna da iskoristi sve raspoložive instrumente kako bi Bosna i Hercegovina izašla iz političke krize, ali naglašava da će sankcije biti upotrebljene samo kao „poslednja moguća mera“.
„Spremni smo da iskoristimo sve moguće instrumente ako to situacija bude zahtevala. To uključuje i finansijsku pomoć i restriktivne mere, ali to će biti iskorišćeno samo kao poslednja mera. Mi svakako biramo dijalog i sporazum unutar zemlje kako bi se obezbedile reforme neophodne za sledeće izbore“, poručio je Borelj.
Borelj je posle rasprave u Savetu EU o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta u BiH i funkcionalnosti državnih institucija, poručio da u Evropi nema mesta za one koji žele podeljenu BiH, preneo je Tanjug.
„Oni koji rade u tom pravcu čine grešku. Oni sopstveni narod uskraćuju za naprednu, evropsku perspektivu i život“, smatra Borelj.
On dodaje da su ministri spoljnih poslova EU podržali rad specijalnog predstavnika EU u BiH, uz ocenu da i Brisel i Vašington rade na omogućavanju političkog dijaloga oko izbornih i ustavnih reformi koji bi trebalo da popravi funkcionalnost Federacije.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
REGION
Dodik: Odbacujemo površne zaključke, nećemo prihvatiti nikakve sankcije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala