- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Parlament Velike Britanije odobrio stroži zakon o sankcijama Rusiji

© REUTERS / TOM NICHOLSONZgrada britanskog parlamenta u Londonu
Zgrada britanskog parlamenta u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Britanski parlament odobrio je amandmane na Zakon o sankcijama Rusiji, koji omogućavaju uvođenje restriktivnih mera protiv šireg kruga lica i kompanija iz Rusije koja, prema britanskoj strani, destabilizuju situaciju u Ukrajini.
Izmene Zakona o sankcijama i pranju novca u Velikoj Britaniji iz 2018. podnete su parlamentu u četvrtak, usvojene su i već su stupile na snagu.
Prethodni režim sankcija protiv Rusije omogućavao je britanskoj vladi da uvodi sankcije samo onim licima koja su, po njenom mišljenju, direktno umešana u „destabilizaciju“ Ukrajine. Sada su kriterijumi za određivanje ovih lica i preduzeća značajno prošireni. Sada su kriterijumi za određivanje ovih lica i preduzeća značajno prošireni, konkretno, predmet ograničenja mogu biti preduzeća i lica koja su od strateškog i ekonomskog značaja za Rusiju.
U tekstu amandmana pod pojmom „umešano lice“ podrazumeva se lice uključeno u destabilizaciju, podrivanje ili pretnju teritorijalnom integritetu, nezavisnosti i suverenitetu Ukrajine, ili to lice pruža finansijske usluge, tehnologije, sredstva i resurse koji mogu doprineti destabilizacija situacije u Ukrajini. „Umešano lice“ takođe predstavlja ono koje ometa rad međunarodnih organizacija u Ukrajini, posluje sa Donbasom, a takođe obavlja trgovinske aktivnosti ili radi na Krimu.
„Dobijanje koristi i podrška ruske vlade“ označava rad preduzeća povezanog sa vladom Rusije, vlasništvo, direktnu i indirektnu kontrolu, uključujući i obavljanje funkcije rukovodioca takvih preduzeća.
Pod organizacijama povezanim sa vladom Rusije podrazumevaju se preduzeća koja su direktno ili indirektno pod kontrolom vlade, finansirana od strane vlade, koja primaju sredstva od Ruskog fonda za direktne investicije i Fonda nacionalnog blagostanja ili na neki drugi način imaju materijalnu korist od ruske vlade.
Sektori koji su od strateškog značaja za Rusiju i koji bi potencijalno mogli da potpadnu pod sankcije su: hemijski, građevinski, vojni, energetika, elektronika, finansijske usluge, transport, kao i informacione, komunikacione i digitalne tehnologije.
Uvedene izmene ne znače automatsko uvođenje sankcija pojedinim licima ili organizacijama, ali će pružiti dodatne mogućnosti za njihovo uvođenje u slučaju zaoštravanja situacije oko Ukrajine.
Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.
Pogled na Big Ben u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 31.01.2022
RUSIJA
London: Imovina ruskih kompanija može biti zamrznuta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala