- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Čistka u Vatikanu: Papa smenio uticajnog nadbiskupa

© AP Photo / Andrew MedichiniPapa Franja
Papa Franja - Sputnik Srbija, 1920, 11.01.2022
Pratite nas
Papa Franja je preduzeo prvi korak u reorganizaciji moćne vatikanske kancelarije za doktrinu, uklanjajući drugog po važnosti zvaničnika za koga se veruje da je odgovoran za kontroverzni dokument „koji zabranjuje blagoslove za istopolne parove jer Bog ne može da blagoslovi greh“, javlja AP.
Papa je imenovao nadbiskupa Đakoma Morandija, trenutno sekretara Kongregacije za doktrinu vere, za biskupa italijanske biskupije Ređo Emilija-Gvastala.
Ovaj potez predstavlja degradaciju, jer Morandi sa titulom nadbiskupa ide u malu biskupiju, a ne u nadbiskupiju, ocenjuje Asošijejted pres.
Vatikan je saopštio da će Morandi ipak zadržati titulu nadbiskupa „ad personam“.
Kongregacija za doktrinu vere, ili CDF, jedna je od najvažnijih vatikanskih kancelarija, koja tumači doktrinu univerzalne katoličke crkve, sankcioniše neistomišljenike i rešava slučajeve seksualnog zlostavljanja maloletnika od strane sveštenstva.
Morandi se pridružio CDF-u kao podsekretar 2015. godine i unapređen je u sekretara ili zvaničnika broj dva 2017. godine.
CDF trenutno vodi jezuitski kardinal Luis Ladarija, ali se očekuje da će se relativno brzo povući pošto u aprilu puni 78 godina, navodi AP.
Osim Morandija, u CDF-u postoje još dva sekretara, američki nadbiskup Džozef Di Noja, koji takođe, uskoro treba da se penzioniše pošto u julu puni 79 godina i nadiskup Čarls Skikluna, koji je nadbiskup Malte, prenosi Tanjug.
Rimski papa Franja ispred crkve Svetog Aleksandra Nevskog u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 05.01.2022
SVET
Papa Franja: Sebično je da kućni ljubimci zauzmu mesto dece
Papa Franja i poglavar grčke pravoslavne crkve Jeronimos  - Sputnik Srbija, 1920, 07.12.2021
DRUŠTVO
Šta je pozadina istorijske poruke pape koja se do sada nije čula iz Vatikana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala