- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zemlja EU zabranila tekstilne maske za lice: Kazna 500 evra

© AP Photo / Peter HamlinNošenje dve maske, platnene i hirurške
Nošenje dve maske, platnene i hirurške - Sputnik Srbija, 1920, 08.01.2022
Pratite nas
U Rumuniji su stupila na snagu stroža pravila o pandemiji zbog sve većeg broja slučajeva zaraze korona virusom, uključujući i obavezu nošenja hirurških ili FFP2 maski u zatvorenim i otvorenim javnim prostorima. Na osnovu novih pravila, platnene maske su zabranjene.
Uvedene su velike kazne do 500 evra za one koji i danje budu nosili tekstilne maske.
Nošenje hirurških maski ili maski FFP2 sada je obavezno za sve stanovnike Rumunije starije od pet godina kako u zatvorenim tako i na otvorenim javnim prostorima.
Odlučeno je i da barovi i restorani mogu da rade sa 50% ili 30% kapaciteta u zavisnosti od stope zaraze u njihovoj oblasti, ali da mogu da primaju samo goste sa kovid propusnicama. Ista pravila važe za sportske objekte, teretane i bioskope.
Rumunija je sredinom decembra registrovala manje od 1.000 novih slučajeva korona virusa, ali je tokom protekle nedelje broj zaraženih skočio na oko 6.000 dnevno. Skok je verovatno usledio kao posledica sezone praznika, kada su se mnogi Rumuni, koji rade na Zapadu, vraćali kući.
Zemlja je „već u petom talasu pandemije“, rekao je ministar zdravlja Aleksandru Rafila.
U Rumuniji je za sada registrovano 300 slučajeva varijante omikron, a Rafila je rekao da „za sada postoji sporadična transmisija“.
Ova zemlja trenutno je druga najslabije vakcinisana država članica EU, u kojoj je vakcinisano samo 40 odsto njene populacije, preneo je RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala