Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Kurti: Turska je ove godine poklonila 1,3 miliona dolara za KBS

© AP Photo / Visar KryeziuVojska tzv. Kosova
Vojska tzv. Kosova - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2021
Pratite nas
Turska podržava takozvano Kosovo, a odnosi dve zemlje su veoma dobri, zaključeno je tokom susreta premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija i ministra odbrane u Prištini Armenda Mehaja sa ministrom odbrane Turske Hulusi Akarom, prenosi Reporteri.
„Turska je velika podrška, prijatelj i partner Kosova. Naše zemlje i ljudi tradicionalno imaju bliske veze i naše vlade su blisko sarađivale od proglašenja nezavisnosti“, rekao je Kurti naglašavajući važnu ulogu koju je Turska odigrala u „oslobađanju“, kao i u mirovnim snagama NATO-a.
On je zahvalio Turskoj i predsedniku Erdoganu na velikoj podršci nezavisnosti takozvanog Kosova i procesu priznavanja.
Ističući da južna srpska pokrajina ima mnogo toga da nauči od Turske i turskih oružanih snaga, Kurti je izrazio zahvalnost na odličnim programima i vežbama, koje pružaju mnoge mogućnosti za usavršavanje veština pripadnika takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga.
„Posebno sam zahvalan na donacijama za odbranu, koje iznose 1,3 miliona dolara za 2021. godinu, kao i na opremi i obuci u svim oblastima. Nadamo se da ćemo nastaviti da radimo na daljem razvoju naše saradnje u ovom pogledu“, rekao je Kurti, saopštio je njegov kabinet.
Osvrćući se na bezbednosne snage, Kurti je najavio da je Vlada za narednu godinu izdvojila budžet od preko 100 miliona evra za Ministarstvo odbrane, odnosno 1,3 odsto bruto domaćeg proizvoda, sa ciljem da uskoro dostigne izdvajanja od dva odsto, kao što je to u zemljama NATO-a.
Ministar Akar je naglasio da je Turska uložila velike napore da takozvano Kosovo dobije pravo mesto u međunarodnoj areni.
On je, kako je saopšteno, potvrdio kontinuiranu podršku evroatlantskim integracijama, podršku KBS i ekonomskom razvoju takozvanog Kosova, preneo je Kosovo onlajn.
Turska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
SRBIJA
Turska prva u naoružavanju kosovskih snaga, ali samo koliko joj NATO dozvoli
Ministar odbrane Turske Hulusi Akar - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2021
REGION
Mnogi bi se iznenadili kad bi znali šta su pričali zvaničnici Turske sa liderima BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala