Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vernici: Patrijarh vratio nadu da će Saborni hram Svetog Save na Menhetnu biti obnovljen

© Saborna crkva Svetog SaveSaborna crkva, Menhetn, SAD
Saborna crkva, Menhetn, SAD - Sputnik Srbija, 1920, 26.12.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Vernici u Njujorku su sa zahvalnošću primili odluku Svetog sinoda kojim se parohija i Saborni hram Svetog Save na Menhetnu stavljaju pod upravu patrijarha Porfirija, jer im je vratila nadu i veru, ali i ubeđenje da će njihova zajednica, teško ranjena požarom 2016, konačno početi da se obnavlja i živi.
Ovo je izjavio Veljko Dobrilović, koji se u ime vernika obraćao Sinodu kao izabrani predsednik crkvenog Odbora.
Nesumnjiva je, kako dodaje, posle upornih i istrajnih nastojanja, slanja pisama i održavanja protesta, koji su trajali mesecima, sa ciljem da Patrijarh našu zajednicu i hram Svetog Save stavi pod svoje okrilje, spremnost i volja da se hram na Menhetnu obnovi i da narod i ugledni stručnjaci - pravni, finansijski i građevinski, koji uživaju poverenje vernika da prionu na rad i ulože napor, da se pod okriljem i blagoslovom Patrijarha, hram i njegova zajednica nakon pet godina stave na noge što bi bio veliki blagoslov ne samo za Njujork već i SPC, naveo je Dobrilović za Tanjug.
„Sa ovim poverenjem i nadom postoji čvrsto uverenje da će crkva u najkraćem roku biti osposobljena za službe bar na velike praznike“, naveo je on i naglasio da je to značajno prvenstveno zbog duhovnog i školskog ali i kulturnog i života kao i saradnje i sa našim kulturnim organizacijama, koje su pomogle crkvi kada joj je bilo najteže.
Dobrilović je izrazio zahvalnost vernicima koji su ostali istrajni u molitvama i čvrsti u nastojanju da se srpska zajednica i hram obnove kako bi opet postao mesto molitve, okupljanja i utehe.
Podsetio je i na reči patrijarha i Svetog Sinoda da je važno da svi zajednički, kao i do sada, nastave da revnosno čuvaju svoju pravoslavnu veru, svetinje, srpski identitet i zavete predaka, a posebno jedinstvo naše Svetosavske Crkve i naglasio da će obnova hrama tome doprineti.
Sinod je 22. decembra doneo odluku da Crkveno školska opština Sveti Sava u Njujorku i parohija budu poverene na upravljanje patrijarhu kako bi se sredilo stanje i prevazišli problemi, uspostavio crkveni poredak i jedinstvo među parohijanima.
U žalbama Sinodu njujorški parohijani ukazali su na nenamensko trošenje ogromnih sredstava – do sada je na radove na obnovi hrama uništenog u požaru utrošeno više od osam miliona dolara, što je više nego duplo u odnosu na 3,6 miliona predviđenih predračunom.
Takođe, u pismu Sinodu izrazili su nezadovoljstvo zbog odluke vladike o smenjivanju sveštenstva u njujorškoj parohiji i time što nije hteo da odobri crkveni Odbor koji su vernici izabrali.
U odnosima vladike i Odbora kamen spoticanja bila je i kontrola nad najvrednijom imovinom hrama Svetog Save, tzv. „vazdušnim pravom” vrednim 80 miliona dolara.
Crkva Svetog Save od istorijskog značaja je za Njujork. Sazidana je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, a 1943. je otkupljena od Episkopalne crkve. Hram Svetog Save izgoreo je na Vaskrs 1. maja 2016. godine.
Patrijarh Irinej - Sputnik Srbija, 1920, 04.05.2016
Patrijarh: Najmanje moguće da se crkva zapalila od sveća
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala