- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zašto svi bankari sveta sa zebnjom čekaju Novu godinu: Ukidanje kamate koja je mnoge u Srbiji ojadila

CC0 / Pixabay / Švajcarski franak
Švajcarski franak - Sputnik Srbija, 1920, 15.12.2021
Pratite nas
S prvim danom nove godine u istoriju odlazi libor, referentna kamatna stopa koja je decenijama bila polazna tačka za cene finansijskih instrumenata, a kojoj je na kraju presudila pohlepa.
Pre samo jedne decenije zbog ove kamate mnoge porodice u Srbiji su ostajale bez stanova kupljenih na kredit u švajcarskim francima. Zbog rapidnog rasta kamate i rata na kredite (i po 300 evra na ratu od 300), mnogi su na sebe digli ruku.
Posle decenije od otkrića da su banke u dogovoru nameštale libor, što je skraćenica za London Interbank Offered Rate, i time oštetile milione klijenata, on se na kraju ipak gasi. To je mnoge podsetilo na ulazak u novi milenijum i „Y2K“, bojazan da će milenijumska buba u programskom kodiranju dovesti do haosa širom sveta.
Prema pisanju Rojtersa, banke i regulatori će novogodišnje veče provesti ispred svojih ekrana da gašenje libora ne krene po zlu. Prema proceni konsultantske kuće „Oliver Vyman“, banke su potrošile oko 10 milijardi dolara na pripremu za taj događaj.

Regulatori ne žele da rizikuju

Vrednost lepeze finansijskih instrumenata, kojima je osnova libor, dosezala je početkom ove godine 265 biliona dolara.
Otkriće afere koja se završila milionskim kaznama bankama i poljuljanim poverenjem (što je puno teže kvantifikovati), izazvalo je potres na finansijskom tržištu kakav se nije video od uvođenja evra 1999. godine. Iako je na kraju milenijumska buba prouzrokovala tek sporadične probleme, regulatori ne žele da rizikuju, piše Poslovni dnevnik.
„Biću za radnim stolom na Božić i novogodišnje praznike, a znam da će i drugi biti na istom mestu za svaki slučaj”, rekao je Rojtersu Edvin Skuling Later, direktor za tržišta u britanskom regulatoru FCA (Financial Conduct Authority).
Niz finansijskih derivata čija se cena izračunava na osnovu libora već je prešlo na nova merila bez većih problema. Regulatori su, međutim, upozorili da bi oni ipak mogli da iskrsnu na nekim tržištima kredita, posebno u slučaju da klijenti propuste obaveštenje o zameni libora, ali da bi efekat mogao da se oseti tek kasnije u januaru.
„Ako imate ugovor koji se odnosi na jednu od tih stopa, ona više neće biti tamo kada pogledate na ekran u januaru“, dodaje Skuling Later koji nadzire kako se libor kompilira iz kotacija koje podnose banke.
Libor je nastao 1969. u Londonu prilikom sindiciranja 80 miliona dolara zajma iranskom šahu kada je toj pozajmici trebalo odrediti cenu.
Njegov odlazak u istoriju potpomogli su regulatori nakon otkrića da su najmoćnije banke nameštale kotacije da ostvare dodatni profit, a zameniće ga stope koje računaju centralne banke, među kojima su američki Fed, Banka Engleske i Evropska centralna banka.

Veliki poduhvat

Fed je poručio da će libor zameniti njegova sofr stopa koja se bazira na oko bilion dnevnih transakcija što je čini bitno otpornijom na manipulacije i nameštanja. Tomas Vipf, čelnik Alternativnog odbora za referentne kamate (ARRC) pod okriljem Feda, ističe da kompleksnost gašenja libora podseća na milenijumsku bubu.
„Smatram da je potrebno puno doslednog planiranja i pripreme i veselimo se činjenici ako smo preterali s pripremom, to je dobro“, kaže on.
Libor ima 35 verzija kroz pet valuta, od Sjedinjenih Američkih Država do Evrope i Japana, što njegov kraj čini velikim poduhvatom za svetske regulatore, banke i kompanije.
Krajem decembra trajno nestaju njegove 24 varijacije, dok preostale ostaju u privremenoj upotrebi za postojeće ugovore, ali ne i za nove poslove.
Potrošači koji zanemare obaveštenja iz svojih banaka za zahtevom da promene referentnu kamatnu stopu koja se koristi u obračunu kredita (ili depozita) mogli bi se pravno naći u sivoj zoni. Izazovom (bar u nekim slučajevima) moglo bi da se pokaže i nagovaranje vlasnika obveznica da s vremenom pređu na alternativnu stopu.
„Januar će biti vrlo zanimljivo razdoblje, treba videti kako će se sve rasplesti. Ništa se neće dogoditi prvog dana, ali bi se zanimljivim mogle pokazati otplate u prvom mesecu“, kaže Džon Oliver iz PwC.
Oko 80 odsto od 265 biliona dolara aktuelnih ugovora koji sadrže libor odnosilo se na derivate i svapove koji prolaze kroz klirinške kuće, a ostatak na korporativne zajmove, hipoteke i obveznice.
Švajcarski franak - Sputnik Srbija, 1920, 16.04.2019
Kraj nevolja sa „švajcarcima“: Svako će dobiti ratu koju je i očekivao kad je uzimao kredit
Švajcarski franak - Sputnik Srbija, 1920, 04.04.2019
Šta snađe Srbina kad poželi da bude Švajcarac (video)
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala